DEPRESIJA SE NE LEČI ANTIBIOTICIMA ZA 7 DANA: Slavica Đukić Dejanović o ubistvu i samoubistvu na Bežaniji
Slavica Đukić Dejanović o ubistvu i samoubistvu na Bežaniji, Foto: Sonja Spasić, Printscreen

REČ STRUČNJAKA

DEPRESIJA SE NE LEČI ANTIBIOTICIMA ZA 7 DANA: Slavica Đukić Dejanović o ubistvu i samoubistvu na Bežaniji

Ovaj slučaj posebno je uznemirio građane

Objavljeno: 19.06.2019. 11:16h
  • 6

Prethodnih dana u Srbiji desilo se nekoliko samoubistava, a prema broju istih zauzimamo 13. mesto u Evropi.

Samo u ponedeljak tri osobe su počinile samoubistvo: u Ulici kralja Petra žena (65) skočila je sa zgrade, pronađeno je telo muškarca na Labudovom brdu, a najveći šok izazvalo je ubistvo i samoubistvo na Bežaniji. Naime, majka Danijela Radojičić (36) bacila je trodogišnju ćerkicu T. R. sa četvrtog sprata na Bežanijskoj kosi, pa potom i sama skočila. Prethodno je sebi i detetu prerezala vene i zapalila stan.

 

Ovaj slučaj posebno je uznemirio građane.

Prema rečima ministarke Vlade Srbije zadužene za demografiju i populacionu politiku i psihijatra Slavice Đukić Dejanović, suicid je poraz za porodicu, terapeuta koji je lečio tu osobu, ali pre svega za osobu koja je sebi oduzela život.

Đukić Dejanović je za Pink objasnila da, način na koji je izvršeno samoubistvo na Bežaniji, govori o tome koliko je osoba teško bolesna i da li je bila psihotična. Ona je rekla da će eksperti utvrditi da li se radilo o teškom obliku psihotične depresije, uz koji često idu halucinacije, odnosno glasovi koji "daju instrukcije" na koji način sebi i detetu oduzeti život.

Iako danas postoje lekovi koji mogu da je kontrolišu, depresija je bolest koja može da nestane, ali i da se vrati u još težem obliku - kaže Đukić Dejanović, dodajući da porodica često ne shvata da to nije "angina da se leči antirbioticima za sedam dana", već da je često potrebno da se čitav život koriste lekovi.

foto: Printscreen

- Osoba kada reši da oduzme sebi život, maskira sve elemente kako depresija ne bi bila vidljiva okruženju - kaže Đukić Dejanović.

Ona je navela da istraživanja pokazuju da 400 miliona ljudi u svetu boluje od depresije i podsetila da postoje pravila da, ako se posumnja da neko sebi planira da oduzme život, ta osoba bude podvrgnuta prinudnom lečenju.

- Onog momenta kada čovek planira da sebi ili drugoj osobi oduzme žive, toj osobi se oduzima sloboda - rekla je Đukić Dejanović.

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media