LEŠEVI MRTVIH PASA PLIVAJU PO DUNAVU! Ovog mesta se klonite!
Ilustracija, Foto: Google street view

JEZIVO

LEŠEVI MRTVIH PASA PLIVAJU PO DUNAVU! Ovog mesta se klonite!

Građani su fotografisali leševe i objavili na društvenim mrežama, a neki su pokušavali da alarmiraju i nadležne državne organe

Objavljeno: 10.06.2019. 14:32h
  • 5

Leševi više uginulih pasa fotografisani su ovih dana kod šetališta na priobalju Dunava, na dami kod Velikog Gradišta.

Građani su fotografisali leševe i objavili na društvenim mrežama, a neki su pokušavali da alarmiraju i nadležne državne organe. Ipak, reakcije su izostale.

Nije ništa čudno što leševi uginulih životinja završavaju na imanjima i deponijama. Uginule životinje trule na gradskim deponijama, napuštenim imanjima, kanalima kraj puteva, pa i u rekama, jer opština nije obezbedila objekat za sakupljanje životinjskog otpada, kako nalaže zakon.

I dok se u opštinskoj upravi žale da im je država nadležnost prebacila, pre nego što su za to i predvideli novac u budžetu, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da je izmenama i dopunama Zakona iz 2012. godine, propisana obaveza lokalne samouprave da ima izgrađen objekat za sakupljanje životinjskih leševa.

Lokalna samouprava dužna je da na svojoj teritoriji organizuje zoohigijensku službu za neškodljivo uklanjanje leševa životinja – kažu u Upravi za veterinu. – Od 2005. godine je nadležnost opština da uspostavi sistem za sakupljanje i transport uginulih životinja, a od 2011. godine, vlasnici moraju te životinje da isporuče kafileriji ili objektu za sakupljanje.

Na osnovu člana 160 Zakona predviđeno je da se novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara za prekršaj može kazniti fizičko lice koje prekrši odredbe člana 158 stav 1 tačka 31, odnosno lice koje baca leševe u reke ili druge vodene tokove, ostavlja ih na putevima, otvorenom prostoru, u šumama ili na drugom mestu i ne prijavi uginuće ovlašćenom veterinarskom inspektoru – kažu u Ministarstvu.

BONUS VIDEO:

BILA JE RADOZNALA I PALI SU OBOJE U VODU! A tako im je uzbudljivo bilo letenje, dok se nisu bućnuli (VIDEO)

(Espreso.rs / Tpknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media