SLAVKO ĆURUVIJA UBIJEN JE PRE 20 GODINA! Evo ko je danas položio venac na MESTU ZLOČINA (FOTO)
Venci kod spomen-obeležja u Svetogorskoj 35, Foto: Pavle Kunovčić, EPA/Saša Stanković

TUŽNA GODIŠNJICA

SLAVKO ĆURUVIJA UBIJEN JE PRE 20 GODINA! Evo ko je danas položio venac na MESTU ZLOČINA (FOTO)

Prvi put da je godišnjica obeležena uz prvostepenu presudu optuženima za taj zločin

Objavljeno: 14:54h

Godišnjica ubistva novinara, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije obeležena je polaganjem venaca i paljenjem sveća ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, a 20 godina kasnije i četiri godine nakon početka suđenja, doneta je presuda kojom su Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

To je prvi put da je godišnjica obeležena uz prvostepenu presudu optuženima za taj zločin.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Vence kod spomen-obeležja u Svetogorskoj 35 položili su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije, rodbina Slavka Ćuruvije, prijatelji i kolege.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nije zadovoljavajuća i da moraju da se otkriju sve činjenice tog slučaja, jer je dokazano da iza ubistva stoji država.

"Ni kolege novinari, ni porodica Slavka Ćuruvije nisu zadovoljni presudom, jer je dokazano da iza ubistva stoji država i mi imamo obavezu da insistiramo do kraja, dok se ne razotkriju sve činjenice koje stoje iza tog slučaja", rekao je Bodrožić prilikom polaganja venaca na spomen obeležje na mestu gde je pre 20 godina ubijen Ćuruvija.

Veran Matić predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara rekao je da je da je presudom prekinut lanac nekažnjivosti, ali da treba još da se radi da bi se ona iskorenila.

"Postoji još slučajeva koji nisu istraženi kad je reč o ubistvima novinara. Sve snage moramo da usmerimo na te slučajeve i da stvorimo praksu koja bi bila preventiva", rekao je Matić.

Pogledajte video:

BONUS VIDEO:

(J. Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.