ONI ĆE LEŽATI 100 GODINA, A ĆURUVIJU JE UBILO NN LICE! Još uvek NIJE POZNATO ko je NARUČIO ZLOČIN
Još uvek NIJE POZNATO ko je NARUČIO ZLOČIN, Foto: Profimedia, Fonet Epa

prvostepena presuda

ONI ĆE LEŽATI 100 GODINA, A ĆURUVIJU JE UBILO NN LICE! Još uvek NIJE POZNATO ko je NARUČIO ZLOČIN

Marković je osuđen za podstrekavanje, čime je sud "potvrdio" krivično delo iz optužnice

Objavljeno:

Ko je naredio ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i ko je ispalio smrtonosne hice iz "škorpiona" u njega, ostaje enigma i posle prvostepene presude izrečene optuženima dve decenije posle zločina u Svetogorskoj ulici u prestonici Srbije.

Specijalni sud je, šest dana pre 20-godišnjice ubistva vlasnika i direktora “Evropljanina” i “Dnevnog telegrafa”, izrekao kazne nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti, i to većinom glasova 2:1. I dok su trojica optuženih prvostepeno osuđena za dela za koja ih je teretilo tužilaštvo, sud je utvrdio da bivši pripadnik DB-a Miroslav Kurak, koji je inače u bekstvu, nije pucao u novinara, kako je navedeno u optužnici, već da je on saizvršilac u zločinu, a da je smrtonosne hice ispalila N. N. osoba!

Kurak je zbog saizvršilaštva, nepravosnažno osuđen na dve decenije zatvora, dok su na po 30 godina robije osuđeni tadašnji načelnik DB-a Radomir Marković i Milan Radonjić, koji je u vreme zločina bio načelnik beogradskog centra DB, piše Blic.

Marković je osuđen za podstrekavanje, čime je sud "potvrdio" krivično delo iz optužnice. Radonjić i Kurak, kao i Ratko Romić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB-a, kome je takođe izrečena kazna-20 godina zatvora, nepravosnažno su osuđeni za saizvršilaštvo.

Osim što nisu potvrđeni navodi tužilaštva da je Kurak pucao i usmrtio Slavka Ćuruviju, na suđenju nije utvrđeno ni ko je naredio ubistvo na koje je Marković podstrekao ostale optužene.

- Sudu nisu predočeni dokazi da su optuženi organizovana kriminalna grupa - rekla je Snežana Stojanović, koja je predsedavala sudskim većem i dodala da je optuženima otežavajuća okolnost to što su svi bili državni službenici, dok im suđeno po važećem Krivičnom zakoniku, koji je "blaži po njih".

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Presuda optuženima je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva novinara, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Optuženi Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Njima je danas proružena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Izricanju presude u Specijalnom sudu pored više desetina novinara, prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, urednik informativnog progrma RTS Nenad Lj. Stefanovic.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.