ONI SU UBILI SLAVKA ĆURUVIJU? Preti im ukupno 160 godina zatvora, SUTRA PRESUDA POSLE 4 GODINE SUĐENJA
Novinar Slavko Ćurvija ubijen je na Uskrs 1999. godine, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

u iščekivanju presude

ONI SU UBILI SLAVKA ĆURUVIJU? Preti im ukupno 160 godina zatvora, SUTRA PRESUDA POSLE 4 GODINE SUĐENJA

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu

Objavljeno: 07:24h

Novinar Slavko Ćurvija ubijen je na Uskrs 1999. godine u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo, a objavljivanje presude opttuženima za zločin zakazano je za sutra 5. april, četiri godine od početka suđenja.

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su prostorije marketinga “Dnevnog telegrafa”, u vremenu između 16.39 i 16.45 sati. U njega je hladnokrvno ispaljeno 17 hitaca u glavu i leđa bez ikave šanse da preživi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je za krivično delo teškog ubistva optužilo četvoricu bivših čelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Na ovaj korak Tužilaštvo se odlučilo kada je saslušalo veći broj svedoka.

Ko su optuženi?

Na prvom mestu liste nalazi se nekadašnji šef DB-a Radomir Marković koji je inače osumničen za učešće u političkim ubistvima između oktobra 1998. i januara 2001. Osuđen, 30. januara 2003, na sedam godina zatvora za pomaganje u prikrivanju četvorostrukog ubistva članova Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali.

Kada je ubistvo Ćuruvije u pitanju, Marković se tereti da je učestvovao u podstrekivanju ubistva, a ostala trojica su optuženi kao saizvršioci.

Nakon duge i iscrpne istrage koju i dokaza koje je prikupio istražni sudija u prethodnom krivičnom postupku, donet je zaključak da postoji opravdana sumnja da su Marković, Radonjić, Romić i Kurak iz niskih pobuda ubili Slavka Ćuruviju.

Radomir Marković je za medije nedavno rekao da je „kompletna optužnica neozbiljna“, da je ovo suđenje političko, da predstavlja obračun sa režimom Slobodana Miloševića i RDB-om, koji se sada napada zato što se Milošević ne može osuditi, a da je Branakj Prpa najvažniji svedok u procesu, te da je reč o veoma obrazovanoj i inteligentnoj osobi.

Tužilaštvo je prvo odlučilo da sasluša Markovića, a nakon toga i Stevana Protića, branioca Miroslava Kuraka.

Kurak, pripadnik rezervnog sastava resora DB-a , optužen je kao neposredni izvršilac ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Više od decenije je u bekstvu, a prema pisanju medija godinama je živeo i radio u Tanzaniji.

Do danas nije poznato da li se za njim ciljano tragalo.

Kako je najavljeno preostala dvojica optuženih, Milan Radonjić i Ratko Romić će se na sudu braniti 5. aprila, a obojica su u pritvoru od 13. januara 2014. godine. Inače, tokom 2017. godine za njih je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da se dvojici optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine Milanu Radonjiću i Ratku Romiću ukida pritvor i zamenjuje blažom merom - kućnim pritvorom uz elektronski nadzor.

Milan Radonjić (levo) i Ratko Romić (desno)
Milan Radonjić (levo) i Ratko Romić (desno) foto: Zorana Jevtić

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu, ipak je ukinuo odluku o kućnom pritvoru uz elektronski nadzor i vratio predmet Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje.

Milan Radonjić bio je načelnik beogradskog centra DB-a, a svojevremeno je tvrdio da Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu. Zatim je tvrdio da je nevin, te je tražio da sudsko veće donese oslobađajuću presudu i izjavio da nikada ništa nije nezakonito uradio tokom svoje karijere u Resoru državne bezbednosti i da nikada nije dobio naređenje da uradi nešto nezakonito, niti da je on sam takvo naređenje izdao.

Milan Radonjić optužen za ubistvo Slavka Ćuruvije
Milan Radonjić optužen za ubistvo Slavka Ćuruvije foto: Zorana Jevtić

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je maksimalne kazne, odnosno 40 godina zatvora, za sve optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine.

Poznato je da je Ratko Romić, nekadašnji glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora, negirao optužnicu i optužio zamenika tužioca za organizovani kriminal Milenka Mandića rekavši da je siguran da iza njega stoji strani faktor, da sarađuje sa vaninstitucionalnim centrima moći, da je optužnicu pisao na osnovu tekstova iz medija.

Ratko Romić optuženi za uvistvo Slavka Ćuruvije
Ratko Romić optuženi za uvistvo Slavka Ćuruvije foto: Zorana Jevtić

Šuška se da će se na suđenju 5. aprila kao jedan od ključnih svedoka pojaviti i Milorad Ulemek Legija.

On je jednom prilikom izjavio kako mu je u vreme pre ubistva Ćuruvije najpre Marković nudio da on izvrši taj zločin (Legija je rekao da tada nije direktno pomenut Ćuruvija, ali da je on to zaključio), što je komandant JSO odbio zbog obaveza na Kosovu.

Milorad Ulemek uveliko služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Djindjića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i zločina "zemunskog klana".

U prethodne četiri godine obavljena su brojna veštačenja, među kojima su i ona koja se odnose na telefonsku komunikaciju optuženih.

Kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika koje je iznosio na račun tadašnje vlasti, kao i mogućnosti da utiče na javno mnjenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.