CRNI, JAKO ME BOLE NOGA I KIČMA! Krv je natapala džemper, ruka je bila isečena kao sekirom, a onda je Dea rekla...
Dei sada predstoji dug oporavak, Foto: Printscreen / Instagram

ZASTRAŠUJUĆE

CRNI, JAKO ME BOLE NOGA I KIČMA! Krv je natapala džemper, ruka je bila isečena kao sekirom, a onda je Dea rekla...

„Tek kada je rekla: ’Crni, jako me boli’, shvatio sam da je u pitanju Dea, moja prijateljica, verenica mog druga“, tvrdi Srđan Šarenac

Objavljeno: 09.02.2019. 11:47h

„Kada smo isekli krvavi džemper, postali smo svesni da je situacija ozbiljna, ruka je bila amputirana kao da ju je neko isekao sekirom. Odmah smo počeli da joj podvezujemo ruku da ne iskrvari“, pričaju lekari Hitne pomoći

Deu Đurđević, voditeljku Televizije „Pink“, sekunde su delile od smrti nakon što joj je u teškoj saobraćajnoj nesreći autobus otkinuo ruku. Horor scene koje su se dogodile u četvrtak na uglu ulica Ljutice Bogdana i heroja Milana Tepića u Beogradu zauvek će ostati urezane u sećanju ekipa Hitne pomoći koje su intervenisale na mestu nesreće.

Doktor Goran Milosavljević i Srđan Šarenac Crni su među prvima stigli na mesto udesa. Njih je sačekao kolega Dušan Vranješević, koji se slučajno zatekao tu jer je prevozio pacijente na dijalizu. Dušan je prvi pritrčao Dei i pozvao kolege, koje su joj pružili pomoć i prevezli je u bolnicu.

- Bilo je to pred sam kraj smene. Stajali smo pored vozila kada je stigao poziv da se dogodio udes u kojem ima više povređenih. Čini mi se da smo u roku od dva minuta bili na licu mesta. Znam da je bio led, čak su nas i policajci upozoravali da ne trčimo jer možemo da padnemo - priča za „Alo!“ Srđan Šarenac i dodaje da ih je Dušan uputio na najteže povređenog pacijenta.

- Devojka je sedela naslonjena na točak automobila. Bila je svesna i žalila se na bolove. Smirili smo je i počeli da radimo. Videlo se kako krv natapa džemper. Odmah smo ga isekli i tada smo postali svesni ozbiljnosti situacije. Ruka joj je bila bukvalno amputirana, kao da ju je neko isekao sekirom. Počeli smo odmah da podvezujemo ruku da ne iskrvari. Sve se odvijalo veoma brzo. Dok smo joj pružali prvu pomoć, devojka mi se obratila i rekla: „Crni, jako me bole noga i kičma.“ Podigao sam pogled i tek tada shvatio da je to Dea, moja prijateljica, verenica mog druga - i dalje potresen priča Šarenac.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️

A post shared by DEA Djurdjevic (@deadjurdjevic) on

- Trgao sam se i rekao joj da će sve biti u redu. Znate, u ovom poslu mesta za emocije nema, jer upravo one mogu da dovedu do greške koje pacijenta mogu skupo da koštaju. Stisnuo sam zube i radio svoj posao kao i uvek. Za to vreme, koleginica je već transportovala ruku na VMA, koja je bila dežurna bolnica. Lekari sa VMA znali su svoj posao i stavili su ruku u led kako bi očuvali njene funkcije - rekao je Šarenac.

Doktor Milosavljević kaže da je mnogo pomoglo što je Dea sarađivala.

- Bila je veoma hrabra, pribrana. Nije dozvolila da je panika savlada, slušala je sve što joj kažemo, jer je znala koliko to znači za nju. Mislim da je bila svesna da je povređena, ali ne i stanja u kojem se nalazila. U tom trenutku, ni jednom nije rekla da je boli mesto gde joj je bila ruka. Jednostavno nije znala da ju je autobus odsekao - kaže dr Milosavljević.

Dok su naši sagovornici zbrinjavali Deu, njihove kolege su pomagale povređenima u teškoj nesreći.

- Postoji pravilo kako se ukazuje pomoć - prvo se stabilizuju osobe u najkritičnijem stanju kako bi im bili sačuvani životi. Na ovu nesreću izašle su tri ekipe i svako od nas je znao šta treba da radi. Jednu ekipu čine vozač, tehničar i lekar, a najbitnije je da se poznaju, pa nema mnogo priče tokom pružanja prve pomoći - kaže nam doktor Milosavljević.

 

On i Šarenac su članovi tima koji deceniju radi zajedno i sporazumevaju se pogledima. Zajedno su prošli kroz brojne situacije koje podsećaju na scene iz akcionih filmova. Dva puta su se našli i pod kišom metaka kada su išli na intervenciju. Njima je, uprkos čudnim situacijama u kojima su se nalazili, najbitnije to što rade posao koji vole i spasavaju živote.

- Najveća je nagrada kada čujemo da je pacijent kojeg smo zbrinuli dobro - zaključuju naši sagovornici, koji se nadaju da će se Dea u potpunosti oporaviti.

Njih dvojca su intervenisali i u teškoj saobraćajnoj nesreći na Ostružničkom mostu, kada je četvoro ljudi izgubilo život. Tada, tokom pružanja pomoći povređenima koji su bili koncentrisani na 20 kvadratnih metara, saznali su i za pacijenta koji se nalazio sedamdesetak metara dalje, a kojeg niko nije primetio. On je imao teške povrede grudnog koša i stomaka i nije bio u stanju da doziva u pomoć, ali zahvaljujući njima dvojici, pomoć mu je ukazana.

Ponosni na sve kolege

Osim Srđana Makalja, koji je intervenisao sa Šarencem i Milosavljevićem, na terenu su kobnog dana bila još dva tima koji su zbrinuli povređene.

- Tu su bile i naše kolege Ana Bogović, Olgica Gabović i Ivan Živković, a u drugom timu Maja Dimitrijević, Milan Dramarić i Stefan Lujić.

Dušan spasao život policajcu!

Dušan Vranješević, vozač Hitne koji je Dei prvi pritekao u pomoć, spasao je u četvrtak još jedan život. Dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora Hitne pomoći, otkrio je za „Alo!” da je Dušan spasao jednog policajca od sigurne smrti.
- Dušan je prevozio pacijente na dijalizu u „Dr Dragiša Mišović“ baš kada je došlo do nezgode. Odmah je izašao i prvi prišao da pomogne povređenima. Upozorio je policajce da je klizavo, a ubrzo posle toga i sam je ugledao kako neki auto proklizava i nekontrolisano ide na policajca koji stoji na ulici. Odmah se bacio da ga skloni i bukvalno mu je spasao život - rekao nam je dr Pantić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#love ❤️

A post shared by DEA Djurdjevic (@deadjurdjevic) on

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media