UMRO MIROLJUB VUČINIĆ: Stariji se dobro sećaju ovog čoveka
Preminuo Miroljub Vučinić, Foto: RTV

tuga!

UMRO MIROLJUB VUČINIĆ: Stariji se dobro sećaju ovog čoveka

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni

Objavljeno:

Subotica je 19. decembra 2018. godine ostala bez jednog od najboljih novinara u svojoj novijoj istoriji. U 81. godini života, preminuo je Miroljub S. Vučinić, dugogodišnji novinar i urednik „Subotičkih novina“, osnivač nedeljnika „Dani“ i pokretač mesečnika „Sada“.

Kao što je govorio i pisao u svojoj knjizi „Novinske priče iz naše varoši“, služio je više od tri decenije u misiji lokalnog hroničara-novinara, prošavši celom hijerarhijskom lestvicom ovog (ne)zahvalnog poziva.

U listu „Subotičke novine“ proveo je punih 20 godina, a nakon promene koju je uveo u koncepciji lista, tiraž ovog subotičkog nedeljnika je udvostručen i iznosio je 12.500 primeraka.

U bogatoj novinarskoj i publicističkoj karijeri, Vučinić je bio i urednik u naučno-istraživačkoj redakciji „Monografije Subotice“, pokrenuvši i uređujući periodično glasilo „Pro memoria“ U tom periodu, zajedno sa istoričarem Belom Durancijem, koautor je knjige „Odnekud se znamo, zar ne?“, u kojoj su predstavljeni Subotica i Palić s prekretnice vekova.

U saradnji s grupom istoričara, arhivara, bibliotečkih radnika, arheologa, etnologa i drugih stručnjaka, priredio je i izdao vanserijsku publikaciju „Blaga subotičke prošlosti“.

Godine 1992. inicirao je, pokrenuo i bio prvi glavni i odgovorni urednik regionalnog lista „Dani“, koncipiranog kao izraziti nedeljnik s analitičko-komentatorskim i reportersko-feljtonskim sadržajem, stvorivši treću generaciju subotičkih novinarskih poslenika.

Dobitnik je i dva profesionalna priznanja: nagrade Udruženja lokalnih listova Srbije – „Radovan Dragović“ i Veća novinara Vojvodine – „Svetozar Marković“.

Godine 2005. objavio je knjigu „Kazivanja o slobodi – Rodoljublje subotičkih Bunjevaca i Srba – 1914 – 1918. godine.

Njegov igrokaz „Braća uvek – uvik zajedno“ poslednji put je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici odigran 12. novembra 2018. godine, u okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Subotice u prvom svetskom ratu, a poslednji intervju dao je RTV Vojvodine, govoreći o ulozi dr Stipana Matijevića, prvog gradonačelnika Subotice nakon oslobođenja 13. novembra 1918. godine, koji je emitovan u okviru specijala Dopisničke mreže RTV – „Svedoci istorije: 1918 Ponos“.

Vreme i mesto sahrane Miroljuba S. Vučinića biće naknadno objavljeni.

(Espreso.co.rs / RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.