DA LI JE OVO NORMALNO? Sada i HRVATI tvrde da su im SRBI OTELI GUSLE, zajedno sa ALBANCIMA spremaju KONTRANAPAD!
Gusle koje se drže u muzeju na Cetinju, Foto: August Dominus

borba za kulturno nasleđe

DA LI JE OVO NORMALNO? Sada i HRVATI tvrde da su im SRBI OTELI GUSLE, zajedno sa ALBANCIMA spremaju KONTRANAPAD!

Drugi su se našli pogođeni zaštitom gusala u UNESCO

Objavljeno:

Srbija je nedavno na sastanku u Mauricijusu na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovečanstva upisala pevanje uz gusle.

Činjenica da su gusle prošle kao samostalna nominacija Srbije izazvalo je ljutnju u nizu susednih zemalja, piše hrvatski Večernji list, a Hrvatska, čije guslarstvo ima dugu tradiciju ostala je po strani.

Pravi medijski i diplomatski rat za gusle između Srbije i Crne Gore eskalirao je ovih dana kada je u Pekingu na otvaranju Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" nastupio guslar odeven u crnogorsku narodnu nošnju. Crnogorsko Ministarstvo kulture poslalo je protestnu notu tvrdeći da je pevanje uz gusle kulturni deo nasleđa više balkanskih naroda i ocenivši da su organizatori u Pekingu "posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore predstavljajući ga kao svoje".

Na proteste iz Podgorice Beograd je odgovorio u stilu "ko je kriv Crnogorcima što nisu prvi zaštitili gusle u UNESCO-u", a Ministarstvo kulture Srbije poručilo je Crnogorcima da pažljivije prouče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice prije nego što posegnu za "neprimerenom i neargumentovanom žestinom” tvrdeći da je guslar u Pekingu bio odeven u nošnju koju nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će Crna Gora i dalje prezentovati pevanje uz gusle kao dio vlastitog nasleđa, što će se posebno odnositi na razdoblje nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BiH bude prihvaćena od UNESCO-a. O kakvoj je inicijativi reč, Večernji list je pitao hrvatsko Ministarstvo kulture. - Na 13. zasedanju Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvatska je podržala inicijativu Albanije da se zapisnički konstatuje da je tradicija guslanja upisana od strane Srbije široko rasprostranjen nematerijalni fenomen u jugoistočnoj Europi i izvrstan primer moguće multinacionalne nominacije. Konstatovano je da je taj stari muzički izraz zastupljen u Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj, pa će verojatno Albanija uskoro preuzeti koordinaciju proširenja te nominacije u multinacionalnu nominaciju svih zainteresovanih zemalja - ističu u Ministarstvu kulture.

Iz tog odgovora proizlazi da se Hrvatska nije odrekla gusala kao dela hrvatske glazbene baštine, te da će se založiti da se i guslarenje iz Hrvatske uvrsti na listu UNESCO-a uz pomoć multinacionalne nominacije.

Večernji piše da "treba biti pošten i reći da Hrvatska s odmakom gleda na gusle te da gusle nisu ravnopravne nekim drugim instrumentima koji su takođe deo hrvatske tradicijske baštine", i da "na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara u Hrvatskoj koju je formiralo Ministarstvo kulture gusala nema".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.