GENERALU GURIJU ZABRANJEN ULAZAK U SAD: Bivši komandant ne može u Ameriku zbog braće Bitići!
Generalu Guriju Amerikanci zabranili ulazak, Foto: Printscreen

uvedena zabrana

GENERALU GURIJU ZABRANJEN ULAZAK U SAD: Bivši komandant ne može u Ameriku zbog braće Bitići!

Zabrana je uvedena i njegovoj supruzi Svetlani i ćerki Ani

Objavljeno:

SAD su zabranile ulazak na svoju teritoriju generalu Goranu Radosavljeviću zbog navodnog kršenja ljudskih prava, saopštio je Stejt department.

- Postoji osnova da se veruje da je 1999. godine Radosavljević učestvovao u ubistvu braće Bitići, troje Amerikanaca albanskog porekla koji su ubijeni u Srbiji tokom rata na Kosovu - navodi se u saopštenju. Radosavlević je u javnosti poznat i kao Guri.

Zabrana je uvedena i njegovoj supruzi Svetlani i njegovoj ćerki Ani, preneo je Sputnjik. Goran Radosavljević Guri je bio komandant srpske Žandarmerije od 2001. do 2004. godine. Njega je u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i svedočio je na suđenju. Jedan od svedoka u izjavi koju je dao u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu u avgustu 2017, a pre toga i 2014. i 2013. godine rekao je da je na licu mesta u trenutku ubistva bio tadašnji pukovnik specijalnih snaga policije Srbije Goran Radosavljević Guri.

On je rekao da se slučajno zatekao nedaleko od mesta likvidacije braće Bitići, jer je u to vreme "švercovao cigarete sa jednim Rumunom". Dodao je da se nakon onoga što je video poverio samo ocu, jer nije smeo nikom drugom da kaže. - Pretili su nam visoki zvaničnici srpske policije i jedne velike stranke u Srbiji. Rekli su mi da zaboravim to što znam i neće biti problema - rekao je između ostalog taj svedok u ponovljenoj izjavi.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji. Oni su bili američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom kosovskog rata borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova. Nakon završetka tog rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u Srbiju.

Uhapsile su ih srpske vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog "ilegalnog ulaska u zemlju". Sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima. U grobnicama u Petrovom Selu pronađena su tela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova. Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.