POZNATI PROFESOR IZ SAD TVRDI: Vojska Kosova biće samo DELIĆ onoga što je Vojska Srbije!
kOSOVO, ILUSTRACIJA, Foto: Profimedia

MIR NA BALKANU JE UGROŽEN!

POZNATI PROFESOR IZ SAD TVRDI: Vojska Kosova biće samo DELIĆ onoga što je Vojska Srbije!

U Savetu bezbednosti je održana hitna sednica zbog formiranja Oružanih snaga Kosova

Objavljeno:

Profesor univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Server kaže za N1 da ne misli da je mir na Balkanu ugrožen na isti način kako je to bilo devedesetih, ali da postoji rizik od nestabilnosti, nezadovoljstva i nekih manjih konflikata.

U Savetu bezbednosti je održana hitna sednica zbog formiranja Oružanih snaga Kosova. Dok Beograd tvrdi da Oružane snage predstavljaju pretnju za mir i stabilnost u regionu, Priština kaže da će doprineti miru u regionu.

Nema neposredne pretnje miru u regionu, naglašava Server i dodaje da Kosovo već dugo ima Bezbednosne snage i da će biti potrebno skoro 10 godina dok te Bezbednosne snage ne budu nešto nalik vojsci.

Čak i tada to će bi mala armija, delić onoga što je Vojska Srbije na primer, dodaje on, i ne predstavlja pretnju Srbiji ili neposredno pretnja bilo kome.

- Niko nije trebalo da misli da bi Kosovo, narod Kosova, ne samo Albanici, prihvatili da nikada nemaju vojsku. NATO neće biti tamo zauvek. To je neophodan korak koji je možda mogao biti napravljen i ranije, kao što je rekao predsednik Tači da mu je jedino žao što to nije urađeno pre pet godina", kaže Server.

Na to Beograd kaže da je u suprotnosti s Rezolucijom 1244, dok Server naglašava da je ta rezolucija nešto o čemu ljudi imaju različita mišljenja.

"U Prištini, a i u Vašingtonu su mišljenja da je svrha te Rezolucije ispunjena. Da je 1244 zapravo stara vest i da je Kosovo sada suverena i nezavisna država. To nije mišljenje Beograda i zato imamo dijalog između Beograda i Prištine".

Na pitanje kako vidi ulogu Saveta bezbednosti, Server kaže da Savet bezbednosti ima ulogu, ako može da donese novu odluku.

"Ali sumnjam da može da donese novu odluku u ovom trenutku. Novu rezoluciju. To bi samo moglo da izazove različita mišljenja o primenljivosti. Donošenje nove rezolucije bi bilo komplikovano, ako Kosovo ne postane članica UN-a, što je nešto što želi Amerika, što žele na Kosovu, a čemu se Srbija protivi".

Dijalog između Beograda i Prištine je već mesecima u zastoju, a Server smatra da je je diajlog ometen zbog nerazumevanja.

"Neko je rekao Vučiću da može dobiti ono što želi na severu Kosova, a da Tači ne dobije ono što želi na jugu Srbije. Neko je rekao Tačiju da može dobiti ono što želi na jugu Srbija, a da ne da ništa na severu Kosova. To nije istina. Kad je reč o ideji o razmeni teritorija nema dogovora koji bi za sada bio prihvatljiv obema stanama, koliko vidim. Neuspeh u ostvarivanju dogovora o tome je podrio dijalog. Ali ideja o razmeni teritorija je bila loša i nadam se da su sada svi shvatili to i da mogu da se vrate dijalogu bez te ideje na stolu".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.