NABAVIO JE NA KOSOVU! Čovek od poverenja SANDŽAČKOG KLANA pao sa 116,5 kilograma droge!
Foto: EPA

UHAPŠEN!

NABAVIO JE NA KOSOVU! Čovek od poverenja SANDŽAČKOG KLANA pao sa 116,5 kilograma droge!

Obično klan organizuje isporuke heroina iz Turske za Srbiju i dalje za Evropu, a tim putem se distribuira i marihuana

Objavljeno: 08:05h

Izet Eminović (59) iz Novog Pazara, označen kao čovek od poverenja sandžačkog klana, uhapšen je na turskoj granici sa 116,5 kilograma marihuane.

Eminović, čije je zvanično zanimanje autoprevoznik, u Tursku je na graničnom prelazu Jedrene ušao sa praznim kamionom. To je policiji bilo sumnjivo pa su ga izdvojili za detaljan pregled. U kontrolu su se osim graničnih policajaca uključili i pripadnici turske obaveštajne službe.

Kamion su prvo poslali na skener. Posle skenerske kontrole, policajci su u kamion uveli specijalno obučenog psa za pronalaženje droge, koji je marihuanu pronašao u posebno napravljenoj šupljini kamiona. Otkriveno je 116,5 kilograma marihuane čija je vrednost na tržištu oko 500.000 evra.

Turci su obavestili srpske službe o zapleni marihune i hapšenju Izeta Eminovića. Utvrđeno je da je marihuna nabavljena na području Kosova i Metohije od albanskih kriminalaca sa kojima sandžački klan blisko sarađuje i da ju je Eminović vozio za Istanbul.

Obično klan organizuje isporuke heroina iz Turske za Srbiju i dalje za Evropu, a tim putem se distribuira i marihuana.

Srpski i turski istražitelji ne isključuju mogućnost da je klan organizovao razmenu marihuane, koja je bila namenjena prodaji u Turskoj, za heroin koji bi se prebacio u Srbiju.

O sandžačkom klanu i u Vikiliksu!

Uhapšeni Eminović je označen kao osoba od poverenja vođe klana koja dobija poverljive zadatke.

Sandžački klan operiše u Raškoj oblasti, delovima severne Crne Gore, ali su ključne vođe u Sarajevu.

Ovaj klan, koji deluje još od početka sedamdesetih godina 20. veka, bio je predmet istraživanja mnogih službi. Ocenjuje se da je u poslednje dve decenije izrastao u jednu od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Nekadašnja zamenica američkog ambasadora u BiH Džudit Cefkin poslala je 2006. poverljiv izveštaj o sandžačkom klanu koji je kasnije objavljen na Vikiliksu.

"Većina njihovog novca dolazi od trgovine narkoticima i krijumčarenja oružja, ali i cigareta i drvene građe. Ovaj klan se uvukao u administraciju, političke i policijske snage i imaju tesnu vezu sa većinskom muslimanskom strankom u BiH, a to je SDA", piše u poverljivom izveštaju od 25. jula 2006. koji je poslat Stejt Departmentu.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.