SVEDOČILA DIREKTORKA ŠKOLA "VLADISLAV RIBNIKAR": Objasnila zašto se nije oglašavala posle masakra
Osnovna škola "Vladislav Ribnikar", Foto: Tamara Trajković, Stefan Stojanović

SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE

SVEDOČILA DIREKTORKA ŠKOLA "VLADISLAV RIBNIKAR": Objasnila zašto se nije oglašavala posle masakra

Direktorka Ribnikara tvrdi da su mediji razlog zbog čega se nije oglašavala posle masakra u školi

Objavljeno:

Snežana Knežević, koja je bila direktor Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine kada je učenik sedmog razreda ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja izjavila je danas pred Višim sudom u Beogradu pred kojim se vodi parnični postupak protiv dečaka ubice, njegovih roditelja i škole da tog jutra nije bila u školi, a da se u danima posle tragedije nije obratila javnosti "jer su mediji grozno izveštavali".

Na pitanje majke ubijene Eme Kobiljski, Nine, zbog čega se kao direktor škole nije obratila javnosti i zaštitila čast ubijene dece, ona je odgovorila da to nije učinila jer su se pitanja koja su joj mediji postavljali ticala isključivo dečaka ubice.

- Način na koji su mediji izveštavali nije bio prikladan, morala bih da polemišem sa nekim od članova porodice koji su najveću tragediju doživeli. To nikada sebi ne bih dozvolila. Razmišljala sam puno i kasnije, možda bih neke stvari uradila drugačije, ali je po tom pitanju moj stav ostao isti - odgovorila je tadašnja direktorka, a na ponovljeno pitanje zar nije smatrala da je škola u kojoj se nezapamćeni zločin dogodio bila dužna javnosti i roditeljima da se oglasi, odgovorila je da su "krenuli strašni napadi i da su mediji grozno izveštavali".

1 / 5 Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

Inače, direktorka je prethodno objasnila da joj je pomoćnica 3. maja javila da se dogodila pucnjava i da je odmah sela u taksi i otišla u školu. Kako je navela, roditelji su počeli da joj šalju poruke i pitaju za decu, za neke od njih je već znala da nisu živi, ali joj je policija zabranila da odgovara.

Tokom svedočenja, potvrdila je i da je smenjena 6. jula prošle godine.

Tokom više od tri sata odgovaranja na pitanja sudije i roditelja ubijene dece, ona je pokušala da objasni da je u školi sve perfektno funkcionisalo do toga dana i da je dečak ubica bio jedan od najboljih učenika sa kojim nikada nije bilo problema.

Međutim, sud nije dozvolio pitanje da li joj je poznato da su posle pisanja medija o takozvanom vračarskom klanu počeli "međusobo da govore o ubistvima jer su deca pojedinih nastavnika OŠ Vladislav Ribnikar osumnjičena u tom predmetu", kao ni odgovor na pitanje da li tadašnja direktorka oseća moralnu odgovornost za najteži zločin u istoriji Srbije".

Inace, majka dečaka ubice čije je saslušanje bilo planirano za danas nije se pojavila a njena zastupnica je izjavila da ne želi da se izjašnjava u parničnom postupku dok ne iznese odbranu u drugom, krivičnom, koji se vodi protiv nje i muža.

Njen suprug, koji je insistirao da iz pritvora bude sproveden na današnje ročište, doveden je iz CZ-a, ali je ipak vraćen u pritvor pre početka suđenja jer je rekao da se ipak ne oseća dobro.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/Kurir/Jelena Spasić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.