OVO JE 5 KLJUČNIH DETALJA IZ ISTRAGE ZA UBISTVO MALE DANKE: Ministar Gašić otkrio kako je tekao ceo proces
Ministar Gašić o ubistvu Danke Ilić, Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Društvene mreže

akcija policije

OVO JE 5 KLJUČNIH DETALJA IZ ISTRAGE ZA UBISTVO MALE DANKE: Ministar Gašić otkrio kako je tekao ceo proces

Bratislav Gašić je tokom konferenciji saopštio detalje istrage, odnosno kako su osumnjičeni otkriveni, a nekoliko ključnih detalja izdvojio je

Objavljeno:

Ministar Bratislav Gašić otkrio je danas detalje ubistva devojčice Danke Ilić (2), koja je nestala prošlog utorka u mestu Banjsko polje kod Bora. Zbog sumnje da su devojčicu usmrtili kolima, a potom njeno telo sakrili, uhapšeni su S.J. i D.D. , radnici JKP "Vodovoda", a ministar Gašić je na konferenciji otkrio pet ključnih detalja o zločinu koji je potresao javnost u regionu.

Bratislav Gašić je tokom konferenciji saopštio detalje istrage, odnosno kako su osumnjičeni otkriveni, a nekoliko ključnih detalja izdvojio je kao one koji su nesumnjivo ukazali na uhapšene.

Majka devojčice videla ubice

Danka Ilić
foto: Društvene mreže

Gašić je istakao da je majka deteta, Ivana Ilić, sa decom u kuću u Banjskom polju došla prošlog utorka oko 13.10 sati. Istakao je da je ona u 13.41 časova pozvala muža koji je došao u 13.55, a odmah potom, u 13.45 i policiju, koja je na lice mesta izašla u 13.59 i odmah krenula u potragu.

Ona je otkrila i jedan ključni detalj u istrazi. Naime, majka devojčice je oko 13.50, tokom potrage za detetom, videla beli auto i muškarca koji stoji pored njega, za kog se kasnije ispostavilo da je reč o vozilu „fijat panda“, koji su osumnjičeni Dragijević i Janković koristili.

Kamere na kući

Još jedan ključan trag i istrazi bila je kamera koja je usnimila osumnjičene.

Danka Ilić, Bor
foto: Nemanja Nikolić

„Mi smo tog dana sa privatnih kuća skinuli na 10 lokacija kamere. Jednu smo čekali jer je vlasnik u Americi, da dođemo do ključa i ona nam je najviše pomogla“, rekao je Gašić na konferenciji za medije.

Pretpostavlja se da je reč o kameri koja je usnimila osumnjičene kako prolaze automobilom u kritičnom periodu.

GPS i kretanje osumnjičenih

Takođe, a prema rečima ministra policije, za istragu je bilo ključno i kretanje osumnjičenih koje su uspeli da rekonstruišu.

„Njihovo kretanje je zabeleženo GPS-om jer su se nalazili u službenom vozilu. Tog dana, na teritoriji Banjskog polja, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila. Od tih 17 samo su dva izašla van Banjskog polja, do alaska policije i postavljanja punktova. Zašto je to bitno? Zato što gledajući njihovo kretanje, bilo nam je simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili, u dvorištu porodice Ilić, tih 150 mestara prešli su za pet i po minuta, kao što imamo jasno da su se zadržali minut i 40 sekundi na deponiji“, rekao je Gašić.

Sumnjiv iskaz osumnjičenog

Tokom istrage ono što je takođe bilo sumnjivo jeste iskaz jednog od privedenih.

Danka Ilić
foto: MUP Srbije, Damir Dervišagić, Nemanja Nikolić, Društvene mreže

„Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, gde su trebali da provere šahtu u Ozrenskoj ulici, gde su stigli u 13.20. Kretanje vozila je zabeleženo na kamrei u Ulici Radomira Putnika i utvrđeno je da se sporednom ulicom kretalo do 13.35, a kasnije je zabeleženo da se kod kapije zaustavilo u 13.55, što se poklapa sa izjavom majke, Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je ispred kapije bilo dva i po minuta i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom“, rekao je Gašić.

Upravo na osnovu ove izjave nedvosmisleno je bilo da su se osumnjičeni, u trenutku kada je Danka nestala, zatekli u ulici nedaleko od imanja porodice Ilić.

Pali poligraf

Ipak, ono što je bio okidač u istrazi jeste poligraf. Obojica osumnjičenih su, prema rečima ministra policije Bratislava Gašića, poligrafski ispitani.

Tako je na pitanje zbog čega toliko dugo traje potraga, Gašić objasnio da su osumnjičeni već drugi dan poligrafski ispitani.

„Vozač automobila je tog dana imao zakasnelu reakciju na ispitivanje, znači imao je reakciju, ali zakasnelu. Suvozač je imao reakciju na ispitivanje. Istog dana su oduzeta dva njihova privatna automobila i službeni automobil iz kog su forenzičari uzeli sve ono što je bilo potrebno. Njih dvojica, u ovom trneutku, su nas odveli do deponije ali mi imamo saznanja da se jedan od njih dvojice ratio 28. i da je prebacio telo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo jer jedan sa drugog prebacuju krivicu. Mi smo na toj lokaciji već dva puta bili“, rekao je Gašić.

Nestanak Danke Ilić

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju.

Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Bonus video: I dalje se traži telo Danke Ilić

01:20

I dalje se traži telo Danke Ilić

(Espreso/Nova.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.