"ZAKON MORA DA BUDE ČVRŠĆI ZA PEDOFILE!" Jonev upozorava roditelje da BUDU OPREZNI kakve FOTOGRAFIJE DECE dele
Katarina Jonev, Foto: EPA-EFE Bo Amstrup DENMARK OUT, Privatna arhiva, EPA-EFE ALEX PLAVEVSKI, Madeleine Steinbach Alamy Alamy Profimedia

obratite pažnju

"ZAKON MORA DA BUDE ČVRŠĆI ZA PEDOFILE!" Jonev upozorava roditelje da BUDU OPREZNI kakve FOTOGRAFIJE DECE dele

Jonev je pohvalila policijske akcije koje su uspešno identifikovale i uhapsile prestupnike

Objavljeno: 13:18h

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu javila se u jutarnji program Kurir televizije komentarišući policijsku akciju "Armagedon" u kojoj je uhapšeno 10 osoba osumnjičenih za krivično delo pedofiliju i deljenje nelegalnih snimaka maloletne dece, od kojih je većina bila pedofila povratnika.

U trenutku kada se kriminal na internetu, posebno onaj koji ugrožava decu, rapidno povećava, predstavnici policije i stručnjaci za bezbednost izražavaju zabrinutost i ističu važnost jačanja zakona i obrazovanja o internet bezbednosti za mlade.

03:35

BRINU NAS SVE UČESTALIJE AKCIJE POLICIJE I SVE VIŠE PRESTUPNIKA

- Gledamo ozbiljan porast kriminala na internetu, a naša deca postaju ranjiva meta - istakla je Jonev. - Za policiju i zaista je ponovno pokazano da se brine o bezbednosti naše dece, čak i kada je reč o kriminalu na internetu koji je poslednjih nekoliko godina zaista u porastu.

Jonev je pohvalila policijske akcije koje su uspešno identifikovale i uhapsile prestupnike, ali je takođe istakla da je zabrinjavajuće što su ovakve akcije postale sve učestalije.

- Sve više imamo organizovanih kriminalnih grupa koje prikupljaju, šalju, distribuiraju i prodaju ovakve vrste materijala - rekla je.

Jedan od ključnih problema su i predatori, odnosno pedofili, koji ne samo da prave takav materijal na internetu, već i fizički napadaju decu u stvarnom životu

- Ovo je jedan od pokazatelja da imamo problem sa povratnicima - dodala je Jonev.

Kako bi se suprotstavili ovim izazovima, Jonev poziva na jačanje zakona i preventivne mere.

- Zakoni moraju da budu jači i čvršći, a treba da deluju i kao preventivna mera. Deca treba da znaju da će prestupnici odgovarati za svoja dela - rekla je Jonev.

Ona ističe da roditelji takođe igraju ključnu ulogu u zaštiti svoje dece na internetu.

- Kada deci damo telefon u ruke, moramo da ih naučimo kako da sigurno koriste internet i društvene mreže. Deca moraju razumeti pravila ponašanja i biti svesna rizika - naglasila je Jonev.

Posebno je apelovala na roditelje da budu oprezni kada je u pitanju deljenje fotografija dece na internetu.

- Fotografije deteta bez odeće ili u intimnim trenucima ne smeju završiti na internetu. Predatori mogu iskoristiti ove slike u svoje svrhe - upozorila je.

Jonev zaključuje da je zaštita dece na internetu odgovornost celog društva.

- Svi moramo da radimo zajedno kako bismo obezbedili siguran virtualni prostor za našu decu. To je naša dužnost i obaveza prema budućim generacijama - zaključila je.

Bonus video: Manijak u Resniku

00:46

Manijak u Resniku

(Espreso/Kuri).


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.