SRAMOTAN PROPUST INSTITUCIJA: Manijak sa Novog Beograda koji uznemirava devojčice NA SLOBODI, KAKO se to desilo
Manijak sa Novog Beograda, Foto: Printscreen/Twitter/@dupliracic

bolesnik

SRAMOTAN PROPUST INSTITUCIJA: Manijak sa Novog Beograda koji uznemirava devojčice NA SLOBODI, KAKO se to desilo

Muškarac A.K. koji spopada devojčice na Novom Beogradu još uvek na slobodi

Objavljeno:

Muškarac A.K. u prethodnih tri meseca hapšen je dva puta zbog polnog uznemiravanja devojčica, ali je oba puta pušten na slobodu. Nadležno tužilaštvo tvrdi da je pritvor zatražen od suda, sud da nema dovoljno dokaza, a dok oni pokušavaju da se opravdaju i prebacuju odgovornost jedni na druge porodice devojčica sa Novog Beograda i Bežanije su u strahu, a svoju decu ne puštaju samu nigde!

A.K. je uhapšen 30. juna, nakon što ga je nekoliko porodica prijavilo da je polno uznemiravao svoje ćerke.

Međutim, njemu pritvor nije određen i to odlukom suda koji je smatrao da nema dokaza da je ovaj muškarac učinio krivično delo.

Dva meseca pošto je A.K. pušten na slobodu, na Novom Beogradu osvanuli su plakati sa njegovim likom, ali i njegovim imenom i prezimenom, nakon što je, prema našim saznanjima, nedavno ponovo priveden, zbog sumnje da je napastvovao devojčicu.

- Oprez! A.K. višestruki seksualni prestupnik. Ordinira po savskim blokovima i Bežanijskoj kosi - napisano je ispod fotografije.

Zabrinuti roditelji ispričali su za "Blic" da je A.K. već godinama unazad poznat kao manijak koji prati i spopada devojčice.

Postavlja se pitanje - "Kako je moguće da je neko takav na slobodi?"

Krenimo redom.

Tužilaštvo zadržalo osumnjičenog

Nakon hapšenja osumnjičenog 30. juna ove godine, tužilaštvo mu je odredilo zadržavanje.

- Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, podneta krivična prijava dana 30. juna 2023. godine zbog više krivičnih dela - polno uznemiravanje da je od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu osumnjičenom određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova, u kom roku je priveden i saslušan pred javnim tužiocem, te da je nakon saslušanja osumnjičenog, Trećem osnovnom sudu u Beogradu podnet predlog za određivanje pritvora. Postupak protiv imenovanog je trenutno u fazi preduzimanja dokaznih radnji kako bi se potpuno utvrdilo činjenično stanje u predmetu, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju - naveli su iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Sud odbio određivanje pritvora

Nakon predloga tužilaštva za određivanje pritvora na red je došao Treći osnovni sud, koji je pritvor odbio.

Uložena je i žalba tužilaštva zbog ove odluke, ali je sud ponovo odbio pritvor.

- Pomenuto rešenje je doneto, s obzirom da i po oceni veća proizilazi da u momentu donošenja žalbenog rešenja ne proizilazi osnovana sumnja da je osumnjičeni izvršio krivična dela za koja se tereti, budući da nije priznao izvršenje istih, da iz službenih beleški policije proizlazi da su roditelji maloletnih oštećenih i dve maloletne oštećene, davali obaveštenja samo sa okvirnim opisima u pogledu starosti i fizičkog izgleda izvršioca dela, bez bližih podataka, pri čemu je dežurni sudija za prethodni postupak pravilno imao u vidu i priložene video snimke video nadzora, i pravilno zaključio da iz navedenih snimaka, osim prisustva muške osobe nije vidljivo ništa drugo - navedeno je u odgovoru Trećeg suda.

Osumnjičeni je pušten na slobodu, a zabrinuti roditelji sada šire njegovu fotografiju po Viber grupama i građani lepe plakate sa njegovim likom, iz straha i zabrinutosti za svoju decu.

Ko je napravio propust?

Kako je za "Blic" objasnio sagovornik iz pravosuđa, ovakav epilog puštanja osumnjičenog je propust tužilaštva, a posledica tog propusta je i odluka suda.

- Tužilac je morao da prikuplja dokaze u roku od 48 sati kako bi dokazao da postoji osnovana sumnja da je bas A.K izvršio prijavljeno delo, a onda pored predloga da se pritvor odredi po tački 3. - opasnost da će ponoviti krivično delo u kratkom vremenskom periodu, morao je da predloži i po tački 2. - zbog opasnosti da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogao uticati na svedoke – oštećene, što je izostalo - objašnjava naš sagovornik.

Kako dodaje, usled ovakvog postupanja tužilaštva, sud objektivno nije ni bio u mogućnosti da donese drugačiju odluku.

Sud u svom obrazloženju zbog čega nisu odredili pritvor navode da ne postoje dokazi da je osumnjičeni uopšte A.K., a kao jedno od obrazloženja navode snimke sigurnosnih kamera, na kojima se ne vidi lik muškarca.

"Tužilaštvo je trebalo da prikupi više dokaza"

Šta je zapravo sporno u radu institucija u ovom konkretnom slučaju?

- Da bi prema nekom licu bio određen pritvor moraju da budu ispunjena dva uslova - prvi da postoji osnovana sumnja da je neko lice izvršilo krivično delo i drugi da postoji osnov da bi okrivljeni boravkom na slobodi remetio krivični postupak, ponovio krivično delo, izvršio krivično delo kojim preti, odnosno da bi mogao da postane nedostupan državnim organima. Dakle sud ne procenjuje dokaze da li je okrivljeni izvršio delo, već ocenjuje da li postoji osnovana sumnja da ga je izvršio. To je niži stepen od opravdane sumnje kada se i podiže optužni predlog. Iz obrazloženja suda proizilazi da nije utvrđeno da je izvršilac prijavljene radnje bas A.K, već da je samo reč o NN muškom licu - navodi naš sagovornik.

Kako objašnjava, postupajući tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, trebalo je da dobro iskoristi 48 sati zadržavanja osumnjičenog A.K i da za to vreme prikupi dovoljan broj dokaza koji će ukazati na osnovanu sumnju da je baš A.K izvršio navedeno delo.

Takođe, prema rečima našeg sagovornika, tužilac je morao da ima u vidu i da utvrdi da pomenuti snimak ne potkrepljuje sumnje da je A.K. osumnjičeni.

Oglasila se škola

Kako smo pisali, osumnjičeni muškarac živi blizu osnovne škole "Mladost" na Novom Beogradu.

On je u ovom kraju godinama poznat kao manijak, a u ulici u kojoj on živi osvanuli su pomenuti upozoravajući plakati sa njegovim likom, imenom i prezimenom.

- On je završio ovu osnovnu školu, ceo život je u ovom kraju. Godinama se zna za njega, poznat je kao manijak, ali do ovog leta nije bio prijavljivan. On je obrazovan, IT stručnjak i živi sa suprugom i dve ćerke. Svi smo saznali za plakate i za nedavna dešavanja, upozorenja se šire po Viber grupama u kojima su roditelji dece - pričaju za "Blic" roditelji čija deca idu u pomenutu školu.

Povodom ovog slučaja, kontaktirali smo i školsku upravu, kako bismo saznali da li je neko od roditelja prijavio slučaj i da li su preduzete neke dodatne mere.

- Škola je dobila usmene informacije od zabrinutih roditelja učenika o ovom slučaju. Obavešten je školski policajac o saznanjima sa kojima raspolažemo i pojačali smo dežurstvo nastavnika - rekla je za "Blic" Vesna Jocić, direktorka OŠ "Mladost".

Kako smo saznali, s obzirom na to da je osumnjičeni već dobro poznat na Novom Beogradu, on je počeo da se kreće na teritoriji Bežanijske kose, jer ga tamo manje poznaju.

- Nisam mogla da verujem da neko takav živi u našem kraju. Svi roditelji pričaju o tome. Čekamo devojčice iz škole, one se vraćaju uglavnom u grupama, ne idu same - ispričali su nam zabrinuti roditelji.

Bonus video:

02:23

ZBOG LAJKOVA RODITELJI IZLAŽU DECU UŽASNOJ OPASNOSTI! Manijaci skrinšotuju gole slike dece i PRODAJU pedofilima za mizaran novac!

(Espreso/Blic/Sofija Bogosavljev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.