"RIBNIKAR" JE RENOVIRAN: 25 učionica dobilo novi izgled, a u ovaj deo škole se neće ići, ovo su svi detalji!
OŠ "Vladislav Ribnikar", Foto: Privatna arhiva/Kurir, Tamara Trajković, Petar Aleksić

spremno za 1. septembar

"RIBNIKAR" JE RENOVIRAN: 25 učionica dobilo novi izgled, a u ovaj deo škole se neće ići, ovo su svi detalji!

Svi učenici, kojih ima oko 1.000, sledeću školsku godinu koja počinje 1. septembra pohađaće u tom delu zgrade

Objavljeno:

Renoviranje dela osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj je 3. maja počinjen masakr kada je učenik (13) ubio osmoro dece i čuvara, a ranio šestoro od kojih je jedna devojčica naknadno preminula, privodi se kraju.

Radovi su počeli 6. jula, a Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja, rekao je tada da će se raditi sanacija i adaptacija enterijera škole, odnosno radovi koje je realno moguće izvesti do početka školske godine.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Tako se unutrašnji deo zgrade, u koji se ulazi iz Ulice Svetozara Markovića i u koji su do masakra išli đaci mlađih razreda, detaljno sređuje. Svi učenici, kojih ima oko 1.000, sledeću školsku godinu koja počinje 1. septembra pohađaće u tom delu zgrade. To znači i da se zgrada u kojoj se zločin dogodio ove školske godine neće koristiti.

- Završeno je renoviranje 25 učionica, okrečene su, promenjeni su parketi, ostalo je još da se očiste - kažu sgovornici "Novosti" koji su imali priliku da vide kako odmiču radovi.

Takođe, vrata na učionicama su zamenjena, trenutno se kreče hodnici i plafoni, sređuje se i izolacija, jer je voda curila sa plafona.

Da sve ide kako je i predviđeno i tempom koji je planiran, potvrđuje i Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u ovoj školi.

- Đaci od prvog do osmog razreda 1. septembra će krenuti u školu u deo zgrade koji se renovira - rekao je on za "Novosti".

Igor Đorđević, Vračar
foto: Petar Aleksić

Đorđević navodi da još nema informacija o sudbini dela škole gde je počinjen zločin i o tome kako bi mogao da izgleda memorijalni centar, ali očekuje da će u septembru biti poznato šta će se događati sa ovim delom škole.

Još se ne zna ni da li će deca iz odeljenja 7/2 koja koja su bila svedoci masakra krenuti redovno u osmi razred od septembra.

- Izvesno je da grupe za psihološkiu pomoć deci, roditeljima i nastavnicima rade i tokom leta, oni su se iz škole preselili u "Dadov", pa svako ko oseća potrebu da razgovara sa stručnjacima ima tu mogućnost - ističe naš sagovornik.

Kaže da Savet roditelja još nije dobio odgovor na jedan od sedam zahteva - a to je da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima ubijene dece, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja, i da isti za to budu sankcionisani.

Školski kalendar

Prema prosvetnom kalendaru za narednu 2023/24. školsku godinu, škola za učenike osnovnih i srednjih škola počinje 1. septembra, a prvo polugodište trajaće do 29. decembra. Drugo polugodište počeće 22. januara. Jesenji raspust će početi 8. novembra, a završiće se 10. novembra, a prolećni počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završiće se 6. maja. Kraj godine je 14. juna za osnovce i 21. juna za srednjoškolce, dok će i veliki i mali maturanti otići na raspust 31. maja.

Inače, roditelji su krajem juna primili dopis od Vlade Srbije koji je potpisala ministarka pravde Maja Popović u kome je navedeno da su svi zahtevi ispunjeni osim jednog čije je ispunjenje u toku.

Više javno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Unutrašnju kontrolu MUP da se u radnjama načelnika Policijske uprave za Beograd Veselina Milića, kada je nakon masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja pokazao fotografiju naknadno pronađenog spiska, ne stiču elementi nijednog krivičnog dela iz njihove nadležnosti, već eventualno iz nadležnosti Osnovnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva su saopštili i da su Unutrašnju kontrolu MUP uputili da se obrati Osnovnom javnom tužilaštvu, radi dobijanja informacije o tome da li ima elemenata krivičnog dela - neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimaka.

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.