OVO SU DETALJI O MASAKRU NA VRAČARU: Zamenica direktorke NIJE BILA SVENSNA jedne ČINJENICE kad je pozvala POLICIJU
Masakr na Vračaru, Foto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

nezapamćeni zločin

OVO SU DETALJI O MASAKRU NA VRAČARU: Zamenica direktorke NIJE BILA SVENSNA jedne ČINJENICE kad je pozvala POLICIJU

U tom trenutku niko nije znao da dečak ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan

Objavljeno: 21:37h

U momentu kada je sa rancem na leđima dečak (13), pre tačno tri meseca ušao u zgradu Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru, u kojoj pohađa sedmi razred, niko nije ni slutio da će počiniti nezapamćeni masakr. Dečak rođen 30. jula 2009. godine, umesto knjige ili sveske, iz ranca je izvukao pištolj CZ-99 i krenuo u svoj krvavi pohod. Za samo šest minuta ubio je školskog čuvara i devetoro svojih vršnjaka. Iza njega su ostali mrtvi, ranjeni, gomila čaura, tuga, neverica, bol i gomila pitanja.

U tom trenutku niko nije znao da dečak ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan, koji će kasnije policajci otkriti kod njega nacrtanog na zgužvanim papirima.

Plan sa skiciranog nacrta škole sproveo je gotovo u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao. Posle pucnjave u svom odeljenju izašao je u školsko dvorište, gde je bacio jedan okvir pored stepeništa.

Sastavio je ranije dva dokumenta pisana rukom. Jedan je spisak 16 imena i prezimena dece iz VII/2 odeljenja škole iznad kojih piše “GL. M.”, skraćenica za glavne mete. Jedno ime je prežvrljano, pa su na spisku na kraju ostala imena osmorice dečaka i sedam devojčica.

Drugi dokument je kroki tlocrt škole sa rasporedom učionica i natpisom Primary targets na engleskom jeziku. Veruje se da je to bio osnovni plan ubilačkog napada na vršnjake.

Dobro pripremljen

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

Da je bio dobro pripremljen pokazalo se kasnije. Kod njega su pronađeni ranac, pištolj CZ-99 iz kojeg je ubio devet osoba tada (jedna devojčica preminula je posle 12 dana borbe za život), kao i tri molotovljeva koktela. Njima je hteo da blokira ulaz u školu, dok ne završi onoi što je naumio. Od tog dela plana je odustao, jer se uplašio eksplozije. Uviđaj je pokazao da je ispalio čak 57 metaka.

Pucnjava je, kako je kasnije saopštio MUP, počela u 8.36 časova, pred kraj prvog školskog časa, a već u 8.42 časa, dečak je posle ubilačkog pohoda sam pozvao policiju iz školskog dvorišta.

U tih paklenih šest minuta sve se odigralo. Školska policajka je tog jutra bila na radnom mestu, obavila savesno svoje zadatke uoči početka nastave i otišla u obilazak. Dečak je očigledno znao njeno uobičajeno kretanje, jer je sve dobro isplanirao.

Pred kraj prvog časa, dečak je došao do škole. Odmah na ulazu, sa daljine od 14 metara, ubio je čuvara hicima iz očevog pištolja. U holu škole zapucao je, zatim, na dve devojčice koje su bile dežurne. Jednoj je pucao u glavu, a drugu je pogodio u noge. Devojčica sa povredom glave je u veoma teškom stanju i lekari se bore za njen život. Preminula je, međutim, 15. maja i tako postala deseta žrtva masakra u školi.

U holu škole je zatim ubio prvo dete. Negde u tim trenucima ispraznio je prvi šaržer i stavio novi. Prema sopstvenom priznanju, prethodno je sam napunio četiri okvira sa municijom, sa po 15 metaka, kalibra 9 milimetara, u svaki okvir.

Krvoproliće u svom VII/2

Ušao je potom u učionicu svog VII/2 odeljenja. Tu je najpre pucao u nastavnicu istorije i teško je ranio, a zatim je zapucao na đake. Ubio je još sedmoro, a ukupno devetoro i to sedam devojčica, jednog dečaka i školskog čuvara.

Kad je pucnjava počela, prvi poziv policiji u 8.40 sati uputila je pomoćnica direktora škole koja je rekla da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da “nasumično puca”. Policija je odmah krenula ne mesto napada. Ona u tom trenutku nije znala da dečak ne puca nasumično.

Sledeći poziv policiji je upućen u 8.42 sati, upravo od dečaka ubice. Prijavio je da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Policija je u međuvremenu došla i bez otpora mu ograničila slobodu kretanja, jer 13-godišnjak ne može biti formalno uhapšen.

Dečak je posle ograničenja slobode prevezen u Policijsku upravu za grad Beograd, u Šesto odeljenje za maloletničku delinkvenciju. Tu je dovedena i njegova majka, koja je bila privedena. Otac dečaka (48) je uhapšen i osumnjičen za teško delo protiv opšte sigurnnosti, za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Utvrđeno je da je sina redovno vodio u streljanu. Dečak je potom prevezen u neuropsihijatrijsku bolnicu, jer prema važećim zakonima, neće odgovarati za masakr, a tamo se i danas nalazi.

Istraga i mere protiv roditelja

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

Četvoročasovnim saslušanjem u svojstvu svedoka dečaka putem video-linka u sudnici beogradskog Višeg suda, 18. jula je nastavljena istraga protiv njegovog oca, osumnjičenog za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Advokatica, braniteljka oca dečaka, kaže za 24sedam da očekuje da će istraga uskoro biti okončana.

- Čekamo dalje proceduralne predloge i kada to bude završeno, gotovo izvesno je da će uslediti optuženje. Dalje nas čekaju suđenja, koja će biti javna, osim ukoliko u nekim delovima javnost ne bude isključena. Očekujem da će istraga biti završena do kraja leta, možda i ranije - objašnjava za portal 24sedam advokatica.

Otac dečaka je na početku istrage saslušan u Višem javnom tužilaštvu i tada je negirao da je počinio krivično delo za koje je osumnjičen i detaljno je izneo odbranu.

Protiv majke dečaka takođe je pokrenut pretkrivični postupak da bi se utvrdilo da li je zanemarivala sina. O tome da li će biti pokrenuta i zvanična istraga odlučiće nadležno tužilaštvo. Ona i mlađa sestra dečaka 24. juna u popodnevnim časovima i pokušale da odu iz zemlje preko graničnog prelaza Prohor Pčinjski, ka Severnoj Makedoniji, ali ih je policija odmah zaustavila.

Viši sud u Beogradu zabranio je ocu i majci masovnog ubice da prodaju svoju imovinu i da raspolažu njome i računima. Sud je doneo rešenje kojim je odredio privremenu meru zabrane da majka dečaka koji je počinio nezapamćeni maskar na Vračaru proda ili podigne hipoteku na nepokretnosti koje su u njenom vlasništvu.

Ova mera je doneta kako bi se majka dečaka, koja u vlasništvu ima nekoliko stanova u Beogradu, garažu i poseduje više nepokretnosti od svog supruga, sprečila da rasproda tu imovinu u njenu korist. To rešenje je iz nadležnog suda otišlo u katastar koji je stavio zabranu na sve te nepokretnosti.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.