MALI MARE (18) JE BIO STRAH I TREPET DORĆOLA: Glumio ga je Đuričko u ČUVENOM FILMU, a o njegovoj BAKI se još priča
Marko Borak, Foto: Printscreen / TV Prva

legende devedesetih

MALI MARE (18) JE BIO STRAH I TREPET DORĆOLA: Glumio ga je Đuričko u ČUVENOM FILMU, a o njegovoj BAKI se još priča

Policija je u vezi sa ubistvom Boraka svojevremeno privela dvojicu mladića sa Dorćola

Objavljeno:

Marko Borak, poznatiji kao Mali Mare, tek što je postao punoletan, svirepo je ubijen 3. maja 1995. godine. Mučen je, izrešetan i izbačen na ulicu da iskrvari do smrti, a njegovo ubiistvo nikada nije rasvetljeno.

Bio je ogorčen na one koji su se devedesetih preko noći obogatili dok je običan narod grcao u siromaštvu i zbog toga je rešio je da uzme pravdu u svoje ruke. Iako tada još uvek maloletan, postao je strah i trepet Dorćola. O tome čak svedoči i grafit: "Vi koji dolazite, pazite se Malog Mareta!"

Panika među bogatašima

Bacao im je bombe u lokale, postavljao eksploziv pod automobile, pravio im "sačekuše", pucao u noge i otimao novac koji je posle delio siromašnim komšijama. Među bogatašima je nastala panika, a onda se saznalo da iza svega stoji dečak Mali Mare.

Imao je običaj da žrtvi telefonom najavi sledeći poduhvat. Nikada nije osuđen, jer svedoka njegovih zlodela nije bilo.

Robin Hud sa Dorćola

Zbog toga što je oteti plen delio siromašnima nazvali su ga Robin Hud sa Dorćola.

Voleo je da kaže da otima bogatašima jer su "jajare koje, takođe, pljačkaju narod".

Kasnije, na suđenjima, bio je optužen za tri pokušaja ubistva, nanošenje teških povreda, podmetanja bombi, razbojničke krađe, izazvivanje opšte opasnosti... Za tako malo vremena, kazuju njegovi bliski prijatelji, napravio je više stvari, nego malo ko od poznatih imena prestoničkog podzemlja.

Ubistvo Malog Mareta

Otet je i mučen, tako što su mu izrešetali noge i izbacili ga iz kola u ulici Svetozara Markovića gde je iskrvario do smrti. Navodno je ostavljen na stotinak metara od ustanove u kojoj je, kako se govorilo, radila njegova majka.

Policija je u vezi sa ubistvom Boraka svojevremeno privela dvojicu mladića sa Dorćola. Oni su neko vreme proveli u pritvoru, ali su pušteni zbog nedostatka dokaza. Osim zida ćutanja na koji su naišli inspektori, pitanje je koliko su i iz policije bili voljni da razreše smrt momka koji im je zadao toliko posla.

Posle njegove smrti, koja nikada nije rasvetljena, u novinama je ujutru osvanula čitulja njegove bake: "Rekla sam ti, nisi hteo da slušaš." Neki misle da je Mali Mare bio inspiracija za lik "Malog" koga glumi Nikola Đuričko u filmu "Do koske", koji se suprotstavlja starijim kriminalcima.

Do koske
Do koskefoto: Printscreen / Youtube / YouTube/ Nermin

Tripl Pipl su mu posvetili pesmu "Marko Borak imao je m*da".

Bonus video:

00:49

ORGANIZOVAN KRIMINAL IMA SAMO JEDAN CILJ! Stručnjaci za Kurir TV o povezanosti Zvicera i Gogića: Školski primer, pogodan za šverc!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.