DARKA IZREŠETALI PRED ŽENOM U JOHANEZBURGU: Bio Giškin drugar, učestvovao u ubistvu Arkanovog DŽELATA
Darko Kulić, Foto: Privatna arhiva

devedesete

DARKA IZREŠETALI PRED ŽENOM U JOHANEZBURGU: Bio Giškin drugar, učestvovao u ubistvu Arkanovog DŽELATA

Darko Kulić bio je blizak prijatelj Đorđa Božovića Giške i pripadnik Srpske dobovoljačke garde

Objavljeno:

Darko Kulić (46) iz Zemuna ubijen je na današnji dan pre pet godina u predgrađu Johanezburga u Južnoj Africi.

Tog 17. jula 2018, ubice su iz belog "mercedesa" sasuli kišu metaka na Kulićev "BMW X5". On je na mestu ostao mrtav, dok je njegova supruga Gordana teško ranjena, a Ilija M, koji je takođe bio u kolima, doživeo je lakše povrede.

Kulić, koji je bio prijatelj pokojnog Đorđa Božovića Giške, najverovatnije je likvidiran jer je znao ko je u aprilu u istom gradu ubio Milana Đuričića Mikija, ili je pak bio direktno za to odgovoran.

1 / 5 Foto: Kurir

Kako su mediji tada pisali, osim u vezi sa Mikijevom likvidacijom, Kulićevo ime pominje se i u ubistvu dvostrukog agenta u maju 2018. u Beogradu Georgije Gorga Darmanovića (58).

Đorđe Božović Giška
Đorđe Božović Giškafoto: Privatna arhiva/ Kurir

Darmanović je bio državljanin Crne Gore i Južnoafričke Republike, čiji je ugovorni specijalac bio. Za njegovo ubistvo je bio osumnjičen Kruševljanin Dejan Stanković, zvani Ždrokinac, koji je likvidiran mesec dana posle Darmanovića. I Stanković je takođe imao državljanstvo JAR, i dobre veze sa kriminalnim, ali i bezbednosnim krugovima te zemlje. Nije međutim poznato da li postoje materijalni dokazi ili su za sada samo pretpostavke da su Kulić i Stanković sarađivali u ubistvu Darmanovića.

Inače, Ilija M. je bio meta napada i u septembru 2019, kada je teško ranjen. Njegovog zeta, koji je bio očevidac tog događaja, napadači su vezali pre nego što su pucali u Iliju, inače vlasnika automehaničarske radnje. Kako je zet kasnije rekao, napadači su tražili crnu torbu.

Darko Kulić bio je blizak prijatelj Đorđa Božovića Giške i pripadnik Srpske dobovoljačke garde. Za njega je šira javnost čula 1992, kada je pokušao da ubije Gorana Bojovića zvanog Amonijak, a potom je bacio bombu na Amonijaka i njegove prijatelje.

Tada nije uspeo, ali je kasnije iste godine ubio Bojovića, zbog čega je osuđen na 12 godina zatvora.

Prilikom hapšenja, u junu te 1992, Kulić je ranio inspektora Milisava Spasojevića, koji je ipak uspeo da mu stavi lisice na ruke.

Posle izlaska iz zatvora 2001. godine (kazna mu skraćena), Kulić je uglavnom boravio u inostranstvu.

Milan Miki Đuričić
Milan Miki Đuričićfoto: Đorđe Jovanović/arhivska fotografija

Podsetimo, Milan Miki Đuričić je likvidiran u Johanezburgu 24. aprila 2018, dok je u džipu čekao da se na semaforu upali zeleno svetlo. Sahranjen je na groblju u naselju Klupci, kod Loznice. On u rodnom selu nije bio od početka oktobra 2006, kada je sa Dobrosavom Gavrićem pobegao i to dan uoči izricanja pravosnažne presude zbog ubistva Željka Ražnjatovića Arkana i njegovih prijatelja. Tada je Vrhovni sud Gavriću izrekao 35 godina robije, dok je Đuričiću i njegovom rođaku Draganu Nikoliću potvrđeno po 30 godina zatvora.

Bonus video: SVET JE UŠAO U BALKANSKE DEVEDESETE! Cvetićanin upozorio: U februaru može doći do PERFEKTNE OLUJE! Evo šta to znači za Srbiju​​​​​​​

00:44

SVET JE UŠAO U BALKANSKE DEVEDESETE! Cvetićanin upozorio: U februaru može doći do PERFEKTNE OLUJE! Evo šta to znači za Srbiju

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.