JUSA JE JEDINI MUSLIMAN KOJI JE HARAO BEOGRADOM, A EVO KAKO JE SKONČAO: Vodio Železnik, A ON MU DOŠAO GLAVE?!
Jusa Bulić, Foto: Printscreen/Facebook

devedesete

JUSA JE JEDINI MUSLIMAN KOJI JE HARAO BEOGRADOM, A EVO KAKO JE SKONČAO: Vodio Železnik, A ON MU DOŠAO GLAVE?!

Među mnogobrojnim imenima koje su te teške godine odvele put kriminala, pojavljuje se i ime Jusufa Juse Bulića

Objavljeno: 14:39h

Beogradski kriminal je devedesetih godina 20. veka bio na svojevrsnom vrhuncu. Gotovo da nije prolazio dan da prestonicom nisu odjekivali rafali i čule se policijske sirene kao i one sa vozila Hitne pomoći.

Među mnogobrojnim imenima koje su te teške godine odvele put kriminala, pojavljuje se i ime Jusufa Juse Bulića. Jusa je jedan od retkih muslimana koji je upravljao beogradskim podzemljem i ulivao strah u kosti, a u kriminal je ušao još kao dečak. Rekonstrukciju njegovog ubistva 4. maja 1998. godine, uradio je forenzičar Časlav Ristić.

"Tog 4. maja 1998. godine smena počinje u 19. Došao sam na svoj posao, oko 19 i 20 časova, zazvonio je interfon. Javili su se inspektori iz Osmog odeljenja uprave kriminalističke policije, koji su nam saopštili da se pripremimo za uviđaj, jer se na Novom Beogradu desilo ubistvo. 40 minuta ranije u kafiću na Novom Beogradu u ulici Omladinskih brigada, čoveku koji je sedeo sa trojicom prijatelja zazvonio je telefon. Kratko je razgovarao, ustao je i sa prijateljima krenuo ka izlaznim vratima. Samo što je izašao napolje, čovek je bio pokošen rafalima iz automatskog oružja i ostao je na licu mesta mrtav. Radi se o Jusufu Buliću Jusi", ovim rečima forenzičar Časlav Ristić objašnjava ubistvo Juse.

Časlav Ristić
Časlav Ristićfoto: Kurir TV

Bulić je imao 46 godina kada je ubijen, a u tom okršaju nije samo on nastradao, već i njegov prijatelj i direktor fudbalskog kluba Železnik, Petar Vujičić, kao i telohranitelj.

Ko je bio Jusuf Bulić Jusa?

"Jusa je kriminalac starog kova, udarna pesnica jugoslovenskog podzemlja u Nemačkoj 70-ih i 80-ih godina zajedno sa sa svojim prijateljima Radetom Ćaldovićem Ćentom i Ljubomirom Magašom zvanim Ljuba. Svoju kriminalnu karijeru Jusa počinje rano 70-ih, još kao maloletnik. Sa Ćentom odlazi u Italiju gde upoznaje beogradske žestoke momke, koji su u to vreme operisali i radili u Italiji za Arkana, Gišku...

Prvi put je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja novčanica, potom se za njim raspisuje poternica zbog ubistva u Beču. 1977. godine bio je uhvaćen u pljački katedrale u Kelnu, nakon čega izvesno vreme provodi u zatvoru. Jedno vreme je boravio u Londonu kdo prijatelja Magaša, ali se kasnije 1982. godine vratio teškim krivičnim delima širom Evrope.

"Nakon što je 1986. godine u Frankfurtu Goran Vuković ubio Ljubomira Magaša, Jusa zajedno sa Čentom napušta Nemačku i dolazi u Beograd. Sav novac koji je stekao ulaže u legane tokove, kupujući kafane, kockarnice, u Beogradu i širom prestonice. Ne samo to, Bulić kupuje i fudbalski klub Železnik, koji je potom ušao u prvu super ligu Srbije. Za njega je šira javnost saznala, kada je napravio spektakl povodom ulaska Železnika u prvu saveznu ligu. On uzima lava iz beogradskog zoološkog vrta i sa kavezom izlazi nasred terena. Tada taj lav postaje maskota kluba. Po dolasku u Srbiju, gradi kuću u Železniku i porodično živi tamo. Bavio se i humanitarnim radom, davao je novac za dečiji vrtić u Železniku, pomagao je penzionere i tako dalje", priča Ristić.

Njegov sin je Aca Bulić.

Kako je ubijen Jusa

4. maja 1988. godine došao je sa svojim bratom i prijateljima u kafe 22, čiji je bio vlasnik. Izašao je iz kafića nakon telefonskog poziva, kada su se začuli rafali. Takav način likvidacije zvao se "beogradski način ubijanja". Tom prilkom teško je ranjen i njegov brat, ali i jedan od gostiju u kafiću.

Mediji su tada prenosili da je Jusa pucao u pravcu napadača, ali istragom je utvrđeno da je pištolj bio u torbici, tvdi Ristić.

Šta su forenzičari zatekli na licu mesta?

Na licu mesta zatičemo telo Nenada Raščanina i Petra Vujičića. pored desne ruke zatečen je pištolj, tt 7, 62 mm u čijoj cevi je zatečen metak. Na 3,4 metra od njih, pored izlaznih vrata kafića, zatičemo telo Jusufa Bulića na leđima. Pored njegove desne ruke našli smo torbicu, u kojoj se nalazio pištolj. Moj kolega je na 10, 15 metara našao veliku koncetraciju čaura.

Vi na određenom mestu imate samo određenu grupu tragova. Tu se dešava, kao i kod ranijih uviđaja u mafijaškim ubistvima, nemate nijedan biološki dokaz da pronađete izvršioce tog krivičnog dela. U to vreme nije bilo DNK analize, otiske na oružju gotovo da nikada nismo zatekli, tako da su u to vreme, istražitelji imali problema sa pronalaženjem ubica. Kasnije rekonstrukcije ovog događaja, utvrdile su da je vozilo iz kog je pucano na Jusu bilo parkirano u blizini kafića, te kada je on izašao ispred, napadači su munjevitom brzinom ispalili rafal i pobegli. Prema oskudnim pričama, navodno se radilo o vozilu "fiat tempra" sa registracionom oznakom koja je počinjala sa 381. Postojala je priča iz policije da je njegovo ubistvo naručio Arkan, ali taj slučaj nikada nije sudski rešen.

Bonus video:

00:55

UBIJEN JE ŠTO SE ŠIRIO, A NE ZATO ŠTO JE PRAO PARE! Advokat Toma Fila otkrio kako je Arkan stekao imovinu

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.