ŠTA SE DEŠAVA SA PORODICOM DEČAKA SA VRAČARA? Notari odbili zahtev majke
Dečak ubica, Foto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

ŠTA SE DEŠAVA?

ŠTA SE DEŠAVA SA PORODICOM DEČAKA SA VRAČARA? Notari odbili zahtev majke

Majka se pojavila u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili

Objavljeno: 12:25h

Roditelji dečaka-ubice iz “Ribnikara”, otac i majka, jure notare i po zatvoru, te na sve načine pokušavaju da zaštite imovinu, prebace je na rođake, pa čak i prodaju.

Neposredno nakon tragedije u kojoj je ubijeno devetoro dece i čuvar škole, pojedini kriminolozi i psiholozi su otvoreno isticali da je teško verovati da se porodica dečaka-ubice, majka, otac i desetogodišnja sestra, mogu vratiti ikada u normalan život ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji. I mnogi su već tada kao najrealniju opciju posle svega što se desilo, najavljivali odlazak porodice ili njenog dela u inostranstvo.

Svi notari odbili zahtev majke

Majka dečaka ubice je, kako saznajemo, dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni imovinu, odnosno da je prebaci na rođake, dok je otac koji se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo - teška dela protiv opšte sigurnost, tražio posetu notara.

- Majka se pojavila u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili - rekao je izvor "Blica" blizak istrazi.

Dečakov otac tražio je da mu se dovede notar u pritvor gde je smešten nakon što je njegov sin izvršio masovno ubistvo. Međutim, otuđenje imovine, prebacivanje na druge osobe i prodaja mu je zabranjena do daljnjeg i to odlukom Višeg suda u Beogradu.

- Advokat porodica je podneo zahtev Višem sudu da se ocu dečaka ubice zabrani da raspolaže, otuđi i optereti nepokrene i pokretne stvari čiji je vlasnik, a u koje spadaju stan u Beogradu, delovi poslovnog prostora u i putničko motorno vozilo. S obzirom i na to da je otac dečaka ubice tražio notara kako bi mu bilo omogućeno da raspolaže svojom imovinom, što znači da može da je proda, sud je doneo odluku da mu se to zabrani - rekao je izvor našeg lista.

Advokat Nikola Ristović, objašnjava za “Blic” da roditelji dečaka mogu da raspolažu imovinom, sve dok sud na predlog oštećenih ne donese privremenu meru.

- Zakonom o krivičnom postupku je propisana mogućnost koja postoji i u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da se donese privemena mera radi obezbeđenja potraživanja oštećenih. U tom slučaju, sud na predlog oštećenih može da donese meru ili više mera kao što su u ovom slučaju zabrane raspolaganja imovinom - objašnjava Ristović.

Vračar
foto: Tamara Trajković

Kako kaže, okrivljeni više ne može da raspolaže svojom imovinom do okončanja postupka ili namirenja poverilaca.

- Takođe, okrivljeni ili lice prema kome je doneta mera obezbeđenja uvek može da položi jemstvo u visini obezbeđenog potraživanja i time da ukine privremenu meru, s tim što onda nastaje zalog na jemstvu koje je dostavljeno - objasnio je Ristović.

Majka i sestra mogu preko granice

Postupci roditelja kojima pokušavaju da se “reše” imovine i prebace je na rođake probudile su sumnju da planiraju da napuste zemlju. Međutim, zvanične potvrde o tome nema. Prema zakonu, majka dečaka i njegova sestra nemaju nikakvu zabranu da to urade. Osim oca, koji se nalazi u pritvoru.

Advokat Ristović objašnjava da majka dečaka, ukoliko se protiv nje ne vodi nijedan postupak, ali i u slučaju kada se postupak vodi, može da napusti zemlju.

- Ukoliko se postupak vodi ona može da napusti zemlju uz obaveštenje suda, odnosno organa koji vodi postupak i, naravno, mora da se odazove na svaki poziv. U suprotnom postoji mogućnost da joj se odredi neka mera obezbđenja prisustva. To može da bude dovođenje ili zabrana napuštanja stana, boravišta odnosno oduzimanje isprava pasoša sve do pritvora - objašnjava Risotović.

Međutim, prema njegovim rečima, otac dečaka ne može da napusti zemlju dok je u pritvoru.

- Kada izađe može isto da ide. Svako je slobodan ukoliko nema neku meru, a ako se vodi postupak dužan je da obavesti sud o promeni adrese kao i da se odaziva na pozive suda ili organa koji vodi postupak - objašnjava advokat Ristović.

Ocu dečaka ubice, međutim, na teret se stavlja krivično delo - teška dela protiv opšte sigurnosti. Za ovo delo, kako navodi advokat Ristović, maksimalna kazna koja je zaprećena je 12 godina robije. Njemu je početkom meseca ponovo produžen pritvor za 30 dana, nakon što je uhapšen pošto je njegov sin izvršio stravičan zločin.

"Inostranstvo, promena prezimena..."

Bora Banjac, bivši načelnik Uprave za suzbijanje organizovanog kriminala, rekao je ranije "da je najbolje rešenje za ovu porodicu preseljenje u neku daleku zemlju".

- Šta se može sa njima, mislim na sestru i majku? Za njih nema života ni u Beogradu, ni u Srbiji. Mislim da ne bi mogle da žive ni u jednoj zemlji regije jer bi se pre ili kasnije saznalo ko su. Možda bi trebalo da odu preko okeana, negde dovoljno daleko - rekao je Banjac za TV Pink.

O tome je govorio i kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Dobrivoje Radovanović

- Ubica je uništio i živote svoje majke, oca i sestre. Njegova porodica će dugi niz godina trpeti strašne posledice jer je teško zaboraviti ovako nešto. Kada odraste, sestra će se, možda, u jednom trenutku distancirati od tog zločina, ali... Sada im je jedino rešenje da promene sredinu. Najkorisnije je da promene prezime, ali nisam upoznat kakva je tu procedura. Naravno, dečakova majka i sestra imaju i opciju da ništa ne menjaju, ali onda će trpeti posledice. Ako odluče da napuste zemlju, verovatno će biti pod stalnim nadzorom bezbednosnih službi države u koju se presele - istakao je ranije Radovanović.

Komšije: "Moraće da se odsele odavde"

Nekoliko dana nakon što se dogodio masakr u “Ribnikaru”, reporter “Blica” je razgovarao sa stanarima zgrade u kojoj je dečak živeo sa svojom porodicom. Prema njihovim rečima, “porodica će morati da se odseli”.

- Šta da radimo ako dečak izađe napolje, ako ga vidimo ovde... Sigurno će neka porodica hteti da se osveti - ispričao je tada za “Blic” jedan od komšija porodice.

I Borilovići izmešteni sa Cetinja

Vuk Borilović sa suprugom

Sličan primer imali smo godinu dana ranije u komšiluku, u Crnoj Gori, kada je monstrum Vuk Borilović ubio deset, a ranio šest osoba na Cetinju. Ubica je pre masakra svoju porodicu sklonio u Herceg Novi, a nakon počinjenog zločina, ona je od strane policije izmeštena na sigurno mesto i kako su preneli pojedini crnogorski mediji “nikada se nisu vratili na Cetinje, niti u kuću u kojoj su do tada živeli”.

Inače, krajem aprila ove godine, došlo je do požara u kući Borilovića, iako u njoj nije bilo nikoga.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.