MALI: SRBIJA JE SPREMNA ZA PRIMENU ZAKONA O POREKLU IMOVINE! Ministar objasnio ko je prvi na udaru!
Siniša Mali, Foto: Printscreen

kreće primena

MALI: SRBIJA JE SPREMNA ZA PRIMENU ZAKONA O POREKLU IMOVINE! Ministar objasnio ko je prvi na udaru!

Kada je reč o izmenama o kojima poslanici danas raspravljaju, Mali je objasnio da se radi o promeni izraza.

Objavljeno:

Srbija je spremna za primenu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i najavio da će se prvi na udaru usvojenih rešenja naći ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Mali je u Skupštini Srbije podsetio da primena tog zakona počinje 12.marta, ocenjujući da će se njime povećati efikasnost borbe protiv korupcije i sprečiti mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja imovine.

Kada je reč o izmenama o kojima poslanici danas raspravljaju, Mali je objasnio da se radi o promeni izraza.

Predložena je, kaže, izmena izraza "nezakonito stečena imovina", "imovina na koju se utvrđuje poseban porez", kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".

Predloženo je i dodavanje izraza "izdaci za privatne potrebe fizičkog lica", koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Ministar je kazao da se zakon odnosi na sva lica koja poseduju imovinu koja se ne može opravdati njihovim zakonitim prihodima, kao i da predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica, naročito nepokretnosti, udela u pravnom licu, motornih vozila, plovnih objekata i vazduhoplova, štednih uloga i gotovog novca, kao i drugih imovinskih prava.

Kako je istakao, zakon se odnosi na sve građane, čime se, kaže, isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni.

Predviđeno je, prema rečima ministra, osnivanje posebne organizacione jedinice Poreske uprave za obavljanje poslova određenih Zakonom.

"Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima", rekao je Mali.

On je dodao da će jedinice Poreske uprave utvrđivati uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica.

Kaže da je okviru Poreske uprave formiran Sektor za poreklo imovine, koji će se baviti tim poslovima, a koji za početak broji oko 20 inspektora.

Kako kaže, sistematizacijom je planirano da ih bude 60.

"Ovi inspektori trenutno prolaze i dodatne stručne obuke, u čemu imamo pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Kao što vidite, potpuno smo spremni za primenu ovog zakona", rekao je Mali.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.