Struja je već poskupela, a šta će još osim nje?
Foto: Eps.rs

Da li ćemo se hvatati za glavu?

Struja je već poskupela, a šta će još osim nje?

Jesen je doba kada zbog škole i ogreva novčanici širom Srbije trpe više nego obično. Da li nas uz najavljeno poskupljenje struje čeka rast cena drugih proizvoda i usluga?
Objavljeno:

Ekonomski analitičar Miladin Kovačević za Espreso kaže da mesta za paniku nema.

- Procenat rasta električne energije u sadašnjim uslovima neće biti okidač za inflaciju. Čak i kad bi teoretski prodavci želeli da povećaju cene usluga ili proizvoda, oni bi mogli da ih povećaju za samo 0,2 odsto. Za njih je to neznatno, a postojao bi rizik da izgube mušterije....

Stručnjak ekonomije za Espreso je to objasnio na živom primeru.

- Zamislite da neko vreme odvajate istu sumu za frizera. Sledeći put dolazite i on vam naplati više, navodno zbog povećanja cene struje. Vi se sledeći put nećete šišati posle mesec dana - jer vam je šišanje skupo, već ćete otići kod frizera posle dva meseca, a taj novac koji ste uštedeli ćete iskoristiti na drugoj strani...

foto: Filip Plavčić

Cene na tržištu ne formiraju se na osnovu poskupljenja sirovina, ili pak struje. One se zasnivaju prema donosu ponude i tražnje. Ako frizer podigne cenu, manje ljudi će dolaziti kod njega da se šiša, a to mu se ne isplati jer gubi mušterije.. - kaže sagovornik Espresa.

S mišljenjem Kovačevića slaže se i prof. dr Danijel Cvjetićanin, koji kaže da bi cene podigli samo oni koji su "dovoljno glupi da to nisu uradili do sad".

- Na tržištu se glasa novcem. Cene se podižu samo ako ima potražnje za proizvodom ili uslugom. Povećanje je opravdano ako se određeni proizvod prodaje.

foto: Petar Lazović

- A do sad su, zbog nekih drugih razloga, trgovci dovoljno podigli cene, da bi se sad igrali s tim...Ako to do sad nisu uradili, onda su glupi...cene se podižu onoliko koliko tržište to može da podnese, a ovo definitivno nije jedan od razloga za podizanje istih... - tvrdi Cvjetićanin.

Tako da, eto utehe - od oktobra će skuplja biti samo struja.

Za neke pak, ni to nije naivan udar na budžet.

(S.Trajković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.