Kako da bolje razumete budžet Republike Srbije
Ana Jović, savetnica ministra finansija Siniše Malog, Foto: Promo

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

Kako da bolje razumete budžet Republike Srbije

Dokument koji na jasan i jednostavan način građanima pomaže da bolje razumeju budžet Srbije i lokalnih samouprava

Objavljeno: 10:19h

Građanski vodič kroz budžet države, grada ili opštine je pojednostavljena verzija budžeta, posebno osmišljena da javnosti predstavi ključne informacije na slikovit način - pre svega o tome kako se prihoduje, odnosno „puni“ budžet, ali i kako se troši i u koje svrhe. Ovaj vodič se u našoj zemlji priprema od 2015. godine, a Ministarstvo finansija ga objavljuje na svom sajtu.

Poslednjih godina, ovaj pristup se sve više primenjuje i u lokalnim samoupravama.

Ana Jović, savetnica ministra finansija Siniše Malog, objašnjava da se najveći deo budžetskih sredstava prikuplja kroz naplatu poreza, a da je obaveza Ministarstva finansija da građanima na razumljiv način pruži sve informacije o prikupljanju i trošenju tog novca.

“Mi smo to shvatili kao našu obavezu da građanima prikažemo na koji način se troše sredstva koja oni, ukoliko bilo šta kupe i plate porez na dodatu vrednost, zapravo uplate u budžet. Da znaju da se ta sredstva koriste za neke namene koje su opšte dobro, da se ulažu u infrastrukturu, u zdravstvo, u obrazovanje. Da moraju da postoje određena sredstva za isplatu penzija, plata, da moraju da postoje neke investicije u poljoprivredu i u druge grane privrede. Sve to je prikazano u građanskom vodiču”, kaže ona.

U decembru prošle godine, Ministarstvo je objavilo i video objašnjenje budžeta Srbije za 2020. godinu. Građanski vodič kroz budžet, kako objašnjava naša sagovornica, ima za cilj da informiše građane, ali i da ih zainteresuje da učestvuju u procesu planiranja, raspodele budžeta i da prate kako se budžet troši.

“To je u stvari način na koji smo mi želeli da građanima približimo budžet, jer kad pogledate budžet, budžet je sveobuhvatan dokument koji se u formi zakona usvaja u Narodnoj skupštini i koji ima preko 200 strana, a Građanski vodič kroz budžet RS je kratka prezentacija o najbitnijim stvarima koje se nalaze u budžetu”, kaže Ana Jović.

Ministarstvo finansija u Uputstvu za pripremu Odluke o budžetu lokalne vlasti za 2021. godinu preporučuje izradu građanskog budžeta i na lokalu. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je kroz Program Exchange 5, koji finansira Evropska unija, izradila je modele građanskog vodiča kroz nacrt odluke o budžetu, kroz odluku o budžetu JLS, i kroz odluku o završnom računu.

foto: Promo

Aleksandar Marinković, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike Stalne konferencije gradova i opština naglašava da je jako bitno da građani znaju na šta se sredstva troše i odakle sredstva dolaze. “To je bitno i zbog toga što u perspektivi on omogućava i jedan korak dalje da sutra građani postanu i više zainteresovani, da više učestvuju u javnim poslovima, da na neki način podignu taj kapacitet lokalnih zajednica za nekim daljim razvojem i ono što je najbitnije jeste poverenje, stvara poverenje u lokalne zajednice. Naravno, ovo je prvi korak. Ovo je korak koji se prevashodno odnosi na upoznavanje građana o tome na šta se troše lokalna sredstva. Kada kažem prvi korak jeste da je ovo putovanje u jednom pravcu ali ono što jeste sada mogućnost i nekoliko lokalnih samouprava i sada pokušava da ide u jednom drugom pravcu da i građani daju svoje inicijative, svoje ideje kako taj budžet treba da izgleda”, kaže Marinković i podseća da je prema Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava, građanske vodiče kroz budžet u 2020. godini izradilo nešto više od polovine lokalnih samouprava u Srbiji.

Podsetimo, upravljanje javnim finansijama deo je reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU. Glavni koordinator procesa ove reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Građanski vodič je deo pozitivne međunarodne prakse u cilju jačanja transparentnosti, poverenja između građana i države, ali i edukacije svih građana.

Koja je korist za građane i društvo?

  • Povećana transparentnost budžetskog procesa
  • Upoznavanje sa vladinim budžetskim i ekonomskim politikama
  • Olakšan pristup građanima budžetskim informacijama
  • Građanski budžet je alat koji građanima omogućava da procene u kojoj meri budžet ispunjava njihove zahteve i očekivanja, kao poreskih obveznika koji u značajnom delu doprinose budžetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.