Počelo sa radom novo postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu
Budućnost, Foto: Tanjug

SJAJNO

Počelo sa radom novo postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu

Projekat je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra

Objavljeno: 09:27h

Postrojenje „Duboka prerada”, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je sa radom.

Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, u komandnoj sali rafinerije.

Projekat je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, na prostoru širem od bivše Jugoslavije.

foto: Tanjug

"Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri s ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije", rekao je Vučić. Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.

Konstatovao je da je ovo veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje. "To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata", poručio je Vučić na svečanosti u Pančevu.

“Postrojenje "Duboka prerada" Rafinerije u Pančevu, koja je danas puštena u rad, poboljšaće preradu nafte do 99 odsto, smanjiće zagađenje i poboljšaće poziciju Srbije i NIS-a na tržištu”, rekao je Aleksandar Djukov predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta. Djukov je podsetio da su u jesen 2017. godine najavili početak izgradnje postrojenja "Duboke prerade" u Pančevu i da je danas, za tri godine, taj posao uspešno realizovan.

foto: Tanjug

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a rekao je da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" predstavlja veliki iskorak za kompaniju i novu eru u kapitalnom investiranju.

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta „Duboka prerada” Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih” u regionu. Početak rada „Duboke prerade” donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

foto: Grad Pančevo

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran od strane Grada Pančeva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.