NIKO NE SME DA NE PLAĆA POREZ: Mali zagrmeo, novi zakon se odnosi i na FRILENSERE I JUTJUBERE
Mali zagrmeo, Foto: Tanjug

NOVA PRAVILA

NIKO NE SME DA NE PLAĆA POREZ: Mali zagrmeo, novi zakon se odnosi i na FRILENSERE I JUTJUBERE

"Ko je dobio novac iz inostranstva, deo mora da isplati državi na ime poreza i doprinosa", kazao je Mali na Pinku

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da se poreski zakoni nisu menjali godinama unazad i da svako ko je imao prihode mora da plati porez.

"Ko je dobio novac iz inostranstva, deo mora da isplati državi na ime poreza i doprinosa", kazao je Mali na Pinku, i dodao da je najava provera bio lep gest Poreske uprave, koja nije morala da najavi kontrolu.

Osim toga, ministar finansija je rekao da pretpostavlja da većina ljudi koji zarađuju u inostranstvu ionako već plaća porez.

"Isplatićemo svaku obavezu u dinar, prema dogovoru", kazao je Mali, prenosi B92.

Prethodno je podsetimo Poreska uprava Srbije saopštila da je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

U saopštenju Uprava je navele da je na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.