Hrvatsku očekuje pad BDP od 11 odsto, najbolje prolazi Srbija
ilustracija, Foto: Shutterstock

srbija najbolje prošla

Hrvatsku očekuje pad BDP od 11 odsto, najbolje prolazi Srbija

U najnovijoj analizi ovog instituta se ističe da je epidemija izazvala do sada nezapamćen šok u privredama zemalja u regiji

Objavljeno:

Hrvatska privreda bi zbog epidemije virusa korona ove godine mogla potonuti čak 11 odsto, jer je okrenuta turizmu

U regionu bi najbolje mogla da prođe Srbija sa prognoziranom padom od četiri odsto, pokazale su najnovije analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

U najnovijoj analizi ovog instituta se ističe da je epidemija izazvala do sada nezapamćen šok u privredama zemalja u regiji, a posledice će biti jače od onih iz vremena poslednje recesije, prenose hrvatski mediji.

Ranije prognoze MMF-a govorile su o padu hrvatskog BDP-a od devet odsto, a Svetska banka je prognozirala pad od 6,2 odsto.

I hrvatski eksperti upozoravaju da Hrvatsku u ovoj godini čeka privredni pad, kao i da bi eventualni povratak na mere zabrane značio još veći pad.

Osim Hrvatske, veliki pad BDP-a u Bečkom institutu prognoziraju i Sloveniji i to 9,5 odsto, zatim, Slovačkoj devet odsto i Crnoj Gori 8,5 odsto.

S druge strane najbolje bi trebalo da prođu države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrisane u svetsku privredu, a to su na prvom mestu Srbija i Poljska sa padom ekonomske aktivnosti od četiri odsto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.