POMOĆ PENZIONERIMA STIŽE RANIJE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Pre Vaskrsa im stiže po 4.000 dinara
Pre Vaskrsa im stiže po 4.000 dinara, Foto: Nebojša Mandić

SJAJNA VEST!

POMOĆ PENZIONERIMA STIŽE RANIJE NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: Pre Vaskrsa im stiže po 4.000 dinara

- Ove mere ni na koji način ne ugrožavaju fiskalnu i makroekonomsku stabilnost - ističu u Vladi Srbije.

Objavljeno:

Najavljena jednokratna pomoć penzionerima u Srbiji u iznosu od 4.000 dinara stići će najverovatnije u ponedeljak 13. aprila - pišu "Novosti".

Plan je da najstariji, njih oko 1,7 miliona, novac "inkasiraju" pre vaskršnjih praznika. Prema našim informacijama, u slučaju prvobitnog plana da isplata traje od 15. aprila do Velikog petka, država bi imala svega dva dana na rasplaganju da izvrši isplatu, a za tako kratko vreme svi penzioneri ne bi mogli da dobiju pomoć. To je glavni razlog novog režima isplate. Jednokratna isplata, kako je najavljeno iz državnog vrha, važiće za sve korisnike koji će svoj novac dobiti na isti način kao što primaju i penziju. To znači da će oni koji čekove primaju preko tekućih računa u poslovnim bankama pomoć dobiti istog dana, kada počinje i isplata na kućne adrese i šaltere isporučnih pošta, s tim što će u tom slučaju trajati i nekoliko narednih dana. Najveći broj korisnika novac dobija preko tekućeg računa Poštanske štedionice i poslovnih banaka, dok oko za 450.000 ljudi poštari donose na kućnu adresu. Kao i prilikom ranijih isplata, mesto prebivališta neće biti od važnosti prilikom isplate, a sve troškove snosiće Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prošle godine penzioneri su dobili jednokratni iznos i to u novembru, i tada su im koverte bile deblje za 5.000 dinara. I 2018. godine, u vreme kada su čekovi zbog fiskalne konsolidacije bili umanjeni, najstariji sugrađani su krajem godine dobili vanredno po 3.000 dinara. Ove mere imale su cilj delimično popravljanje materijalnog položaja nastarijih sugrađana. Kako je nedavno izjavila premijerka Ana Brnabić, posle odluke Narodne banke Srbije da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, čime je povećana likvidnost u privredi, Vlada je donela odluku da izdvoji dodatne 24 milijarde dinara ili oko 200 miliona evra za kapitalne investicije. Tada je na predlog predsednika Srbije najavljeno da će iz budžeta penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara. - Ove mere ni na koji način ne ugrožavaju fiskalnu i makroekonomsku stabilnost - ističu u Vladi Srbije. Statistika Fonda PIO pokazuje da su i krajem 2016. i 2017. godine penzioneri dobili jednokratnu pomoć. Za sve penzionere je 2017. izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je godinu ranije u ove svrhe iz državne kase dato 8,8 milijardi. Bez rešenja nema novca Jednokratna isplata pripada, kao i ranijih godina, svima koji su do sada bili na spisku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ne i onima koji su u proceduri. Pravo na iznos od 4.000 dinara tako nemaju svi koji su podneli zahtev za penzionisanje, ali još nisu dobili rešenje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.