POZNATO JE GDE ĆE SE PORAĐATI SRPSKE TRUDNICE KOJE IMAJU KORONA VIRUS: Ove 2 bolnice su SPREMNE
ilustracija, Foto: Google street view

važno!

POZNATO JE GDE ĆE SE PORAĐATI SRPSKE TRUDNICE KOJE IMAJU KORONA VIRUS: Ove 2 bolnice su SPREMNE

Virus ne može da dovede do spontanog pobačaja, ali može da prouzrokuje prevremeni porođaj

Objavljeno:

GAK Višegradska i GAK Narodni front određene su da zbrinjavaju trudnice ukoliko postoji sumnja ili je potvrđeno da su zaražene novim koronavirusom, kaže direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

On je za TV Prva naglasio da su na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja napravili protokol primanja, lečenja i porođaja trudnica sa novim koronavirusom.

- U tom protoklolu stoji da ćemo trudnice koje gravitiraju prema Beogradu prihvatati u GAK Višegradska i Narodni front. Te dve ustanove su određene kao referentne da zbrinu trudnice i da obave porođaj ukoliko imamo sumnjive ili potvrđene slučajeve koronavirusa - naglasio je on.

Navodi da GAK Višegradska ima svu neophodnu zaštitnu opremu, sredstva za dezinfekciju i urađeni su svi protokoli kako se postupa ukoliko se pojavi pacijent sa novim koronavirusom.

On je naveo da su osim protokola koji su stigli iz Instituta Batut i Ministarstva zdravlja napravili svoje interne protokole, kako se ponašati ukoliko se pojavi trudnica sa novim koronavirusom - napravljen je alternativni ulaz za takve pacijente, izolovane sobe za dijagnostiku i lečenje, kao i posebno boksovi za porođaj i kasnije sobe za oporavak.

Naglašava da je u toj zdravstvenoj ustanovi pojačana kontrola trudnica na samom ulazu, da se one na prijemu pregledaju, a zadržavaju samo one kojima je bolničko lečenje neophodno.

- Trudimo se da smanjimo broj pacijenata koji leže zbog epidemioloških razloga. Nije dokazano da su trudnice rizična grupa za oboljevanje od novog koronavirusa. Nemamo smrtne slučajeve trudnica, a nije dokazano da se infekcija prenosi sa majke na plod - rekao je Stefanović za TV Prva.

Kako kaže ta klinika spremna je za prvog pacijenta sa novim korona virusom, da će porođaj biti završen na uobičajen način, a da će beba biti izolavana na dve nedelje.

Napominje da nema dovoljno dokaza da novi korona virus može dovesti do spontanog pobačaja, ali ukoliko je reč o odmakloj trudnoći virus može dovesti do prskanja vodenjaka i prevremenog porođaja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.