PROSEČNA PLATA U VOJVODINI JE 5 ODSTO NIŽA od SRPSKOG PROSEKA Znate li kolika je bila 1987. godine? IZNENADIĆETE SE
Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, Foto: Petar Lazović, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.rs

CIFRE NE LAŽU

PROSEČNA PLATA U VOJVODINI JE 5 ODSTO NIŽA od SRPSKOG PROSEKA Znate li kolika je bila 1987. godine? IZNENADIĆETE SE

Bitno je naglasiti da je najniža prosečna plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi svih građana Srbije

Objavljeno: 27.01.2020. 20:07h
  • 45

U Gradu Novom Sadu su plate u oktobru bile 60.729 dinara neto, to jest 83.945 dinara bruto, podaci su iz danas objavljenog izveštaja sa novim rezultatima analiza.

Na nivou cele Vojvodine prosečno se zaradilo 52.512 dinara neto, odnosno 72.650 dinara bruto, a najniže plate imali su zaposleni u Baču. Njihova mesečna plata bila je 42.531 dinar neto.

Najveće plate imali su Novosađani, podaci su Zavoda za statistiku.

U javnim preduzećima plate su bile visoke, pa su tako u javnim državnim preduzećima u proseku iznosile 75.712 dinara bez poreza i doprinosa, u administraciji 64.184 dinara neto, zaposleni u zdravstvu imali su 55.251 dinara neto, dok su zaposleni u obrazovanju dobili u proseku 58.019 dinara neto.

Kao i uvek, bitno je naglasiti da je najniža prosečna plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi svih građana Srbije. Kako pokazuje zvanična statistika, polovina svih zaposlenih građana Srbije zaradila je u oktobru 42.716 dinara neto, a ova cifra naziva se medijalna zarada i predstavlja najrealniji prikaz prosečnog mesečnog dohotka najvećeg broja zaposlenih.

foto: Printscreen, Ilustracija

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Nakon ove informacije neki su se dosetili da uporede zarade koje je Vojvodina, kao autonomna pokrajina, ostvarivala 1987. godine, pa to po njihovim računicama izgleda ovako:

Šta vi mislite o ovoj temi, javite nam u komentarima.

Bonus video:

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media