DUGOVANJA ZA INFOSTAN OD 1. JANUARA IDU U RUKE IZVRŠITELJA: Da li će reprogram spasiti neplatiše?
Od 1. januara stara dugovanja komunalnim preduzećima preseliće se u ruke izvršitelja, Foto: Printscreen/Youtube, Ilustracija

noviteti

DUGOVANJA ZA INFOSTAN OD 1. JANUARA IDU U RUKE IZVRŠITELJA: Da li će reprogram spasiti neplatiše?

Kako objašnjavaju u JKP "Infostan", ova zakonska odredba odnosi se na sve stare predmete

Objavljeno:

Od 1. januara sledeće godine, sva stara dugovanja komunalnim preduzećima, uključujići i "Infostan", koja su se nalazila u fiokama sudova, preseliće se u ruke izvršitelja.

To znači da će kao i za novoprispele neizmirene obaveze, neplatišama na vrata kucati izvršitelji. Sugrađani koji imaju neizmirene račune, a koji ne žele dodatne troškove izvršenja, mogu da se do kraja godine prijave za reprogram duga.

Kako objašnjavaju u JKP "Infostan", ova zakonska odredba odnosi se na sve stare predmete, ali kojima će brzinom te postupke rešavati izvršitelji nije njihova nadležnost da bi mogli da kontrolišu.

- Prinudna naplata komunalnih preduzeća je u skladu sa Zakonom o izvršenju od 2012. godine prešla iz nadležnosti sudova u nadležnost javnih izvršitelja - navode u ovom preduzeću. A ubuduće će se ovo odnositi i na zaostala dugovanja.

Građani čiji se postupci vode pred sudovima, od Nove godine mogu da očekuju da im iznenada izvršitelji udare zabranu na platu, ili na drugi način uteraju dugove.

- Pokrećemo postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana, kako potraživanja ne bi zastarela. Preduzeće postupke pokreće četiri puta godišnje, posle tri neplaćena računa. Iako nismo u obavezi da uplaćujemo opomene pred utuženje, ipak šaljemo, dajući im dodatni rok da plate - objašnjavaju u "Infostanu".

Beograđani se prijavljuju za reprogram najčešće na 12 mesečnih rata. Dug se umanjuje za 15 odsto ukoliko se plati u celosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.