NOVE POGODNOSTI ZA KOMUNALNE DUŽNIKE. Bulatović: Niš je jedini grad koji pomaže građanima u otplati!
Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, Foto: Beta/Milan Obradović

otpis kamate

NOVE POGODNOSTI ZA KOMUNALNE DUŽNIKE. Bulatović: Niš je jedini grad koji pomaže građanima u otplati!

Za građane u sistemu socijalne pomoći dodatna olakšica je što rata ne može biti veća od 500 dinara, uz neograničen broj meseci otplate

Objavljeno: 15:53h

Grad Niš pokrenuo inicijativu da se za 36.000 građana Niša koji imaju zaostale dugove za „komunalije“ omogući otplata dugova na period od pet do 10 godina uz otpis kamate, saopštio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Ova specifična mogućnost ne postoji ni u jednom drugom gradu osim u Gradu Nišu.

Za građane u sistemu socijalne pomoći dodatna olakšica je što rata ne može biti veća od 500 dinara, uz neograničen broj meseci otplate, njih je 3.227.

Oko 36.000 građana ima dugovanje, neki prelaze i preko milion. Predviđeno je da za one građane čiji je dug u vrednosti do 100.000 rok isplate bude osam godina. Za dugovanja od 100 do 250 hiljada na 9 godina, a preko na 10 godina. Naplaćivaće im se samo glavnica duga, bez kamate.

- Želimo da pomognemo građanima da se izbore sa dugovanjima za koje često i nisu sami krivi. Zbog toga smo se i odlučili na otpis kamata, koje često i udvostručuju osnovni dug, i onemogućavaju izmirenje novih, redovnih obaveza. Produžili smo i rokove otplate, i nadamo se da će to, uz prekid sudskih postupaka i prinudnih izvršenja, doprineti da najveći procenat građana počne da redovno da servisira svoje obaveze prema gradskim komunalnim sistemima - rekao je gradonačelnik Bulatović i naglasio da ova odluka nije na štetu redovnih platiša i da će oni i dalje imati popuste za uredno plaćanje računa.

On je podsetio da je prethodnih sedam godina grad Niš uvek tokom decembra pokretao inicijativu za obezbeđivanje reprograma dugova za komunalne usluge i dodao da su ovoga puta pogodnosti koje se nude građanima najveće jer se kamata otpisuje, a rok plaćanja produžava od pet na deset godina

- Pokretanje inicijative za odobravanje olakšica građanima nema nikakve veze se izborima koji će biti u prvoj polovini naredne godine. Grad ima mogućnost da pomogne građanima u otplati komunalnih računa zato što ima stabilan budžet i prihodi grada su uvećani. Grad je 2005. godine imao budžet od 4,9 milijardi dinara, a za 11 godina, odnosno 2016. godine prihodi su uvećani tek na 6,2 milijarde. Od tada do danas su uvećani za 2,7 milijardi - izjavio je Bulatović.

Prema njegovim rečima, ni jedan drugi grad u Srbiji ne daje ovako veliku podršku građanima u otplati dugova.

Gradonačelnik Niša je podvukao i da u protekle četiri godine ni jedna od komunalnih usluga grada nije poskupela.

- Varijabilni deo cene grejanje jeste, ali on zavisi od cene energenata, a fiksni deo, koji je u nadležnosti grada nije promenjen - izjavio je Bulatović.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta Grada Niša.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.