ZAGREB POTVRDIO - ISTINA JE, SRBIN KUPUJE NEŠTO NAŠE! Kraš postaje srpski
Kraš, Foto: Printscreen

SVE SE ZNA

ZAGREB POTVRDIO - ISTINA JE, SRBIN KUPUJE NEŠTO NAŠE! Kraš postaje srpski

Hrvatski mediji preneli su, podsetimo, da je Šaranović u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star, kupio veliki broj deonica u kompaniji Kraš

Objavljeno: 18.09.2019. 15:28h
  • 181

Kappa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, holding kompanija u stopostotnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, osnovana 2000. na Kipru, ovog ponedeljka je putem kastodi računa RBA Austrija prešla pet odsto vlasništva Kraša, objavila je danas Zagrebačka berza, prenosi "novac.hr.".

Hrvatski mediji preneli su, podsetimo, da je Šaranović u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star, kupio veliki broj deonica u kompaniji Kraš, kao i da je kupovina akcija na Zagrebačkoj berzi obavljana sa kastodi računa Rajfajzen banke Austrija.

KSG je, inače, organizovana kroz tri poslovne divizije: konditorsku diviziju u kojoj su kompanije Jaffa Fabrika biskvita Crvenka i Banini; vertikalno integrisanu papirnu diviziju u kojoj su kompanije Fabrika hartije Beograd, Papir servis FHB i Fabrika kartona Umka i Avala Ada; diviziju za nekretnine kroz koju je akvizirano nekoliko nekretnina na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu koje se iznajmljuju.

foto: Printscreen

KSG je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija koja posluje u 33 zemlje, širom Evrope i severne i južne Amerike, ima 350 proizvodnih lokacija i zapošljava oko 45.000 ljudi.

Do 13.30 sati srpski preduzetnik, kojeg nazivaju i kraljem papira kupio je gotovo 60.000 deonica Kraša, piše "Večernji list". Deonica konditora ponovno je uzletela na 850 kuna, odnosno za 20 odsto u odnosu na jučerašnju zaključnu cenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 miliona kuna.

Zaključno s petkom, a po podacima SKDD-a, vidljivo je da se udeo vlasnika kastodi računa Raiffeisen banke popeo na 3,67 odsto, a to znači da je definitivno tokom ponedeljka, kada je u jednom danu prodata 51.161 deonica Kraša, popeo iznad pet odsto pa se po zakonu mora objaviti ko iza računa stoji.

Zanimljivo je da su 2010. godine srpski mediji pisali kako je Kraš hteo da kupi Jafu iz Crvenke, ali ih je vlasnik ovog srpskog konditora odbio.

 

Kapa Star

Kappa Star Grupa je investiciona kompanija koju čini pet članica - dve fabrike biskvita i keksa Jafa u Crvenki i Banini u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir - Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.

Kraš - tradicija duga 110 godina

Kraš je bio je jedna od najmoćnijih kompanija u bivšoj SFRJ i kompanija koja je zahvaljujući kvalitetu i tradiciji, i danas poznata po svojim brendovima i slatkišima širom regiona, Evrope i sveta. Prema zvaničnim informacijama, ova zagrebačka kompanija danas je vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Evropi.

Kompanija je osnovana u prestonici Hrvatske, na temeljima fabrike za proizvodnju čokolada Union pokrenute 1911. godine.

Bonus video: 


(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media