HRVATSKA DUGUJE IZVINJENJE SRBIJI! Ministarstvo odbrane se oglasilo posle incidenta na granici
Stav Srbije je jasan, Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

JASAN STAV

HRVATSKA DUGUJE IZVINJENJE SRBIJI! Ministarstvo odbrane se oglasilo posle incidenta na granici

Izjava premijera Plenkovića je nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve

Objavljeno: 08.09.2019. 07:48h
  • 8

Ministarstvo odbrane Srbije je posle incidenta na hrvatskoj granici, kad je delegaciji Vojske Srbije onemogućeno da poseti Jasenovac, izdalo saopštenje. Prenosimo ga.

"Izjava premijera Plenkovića je nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve.

U kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu? Poseta komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku naše delegcije. O prolasku naše delegacije obaveštena je naša granična policija kako bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz.

Ni jednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, ali mi smo prijavili da dolazimo. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Republike Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolazimo zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše? Ako su uniforme u prtljagu bile problem, zašto nisu prihvatili ponudu naših kadeta da uniforme ostavimo u Srbiji i nastavimo sa putovanjem u Jasenovac? Zašto su organi Republike Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu.

Umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve, Hrvatska duguje izvinjenje i kajanje. Gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev?"

 

Bonus video:

(Espreso.rs)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media