OVO SU TRI NAJKRADENIJA PROIZVODA U SRBIJI: Lopovi imaju novi trik kako da dođu do njih
Kafa, tuna i čokolada najviše se kradu, Foto: EPA/AARON UFUMELI

da li je ovo moguće

OVO SU TRI NAJKRADENIJA PROIZVODA U SRBIJI: Lopovi imaju novi trik kako da dođu do njih

Jedan od trikova je oblože ceger alu foliijom iznutra i senzor ne može da detektuje robu

Objavljeno: 01.08.2019. 13:41h
  • 4

Lopova ima u svakom društvu, svakoj socijalnoj kategoriji, i svakom vremenu. Međutim, i oni imaju svoje "klase". Opasni su posebno oni koji su krađu pretvorili u biznis.

Nekada je omiljena, odnosno najpogodinija roba za krađu bila čokoladica "toblerone", zbog svog oblika najviše, a danas, misteriozno nestaje kafa, tuna i veće čokolade.

Prema našim saznanjima, u marketima i supermarketima najviše se kradu namirnice i proizvodi koji se posle lakše prodaju - na buvljacima.

Tako, najkradenija roba u poslednje vreme je čokolada "milka", tunjevina "rio mare" i "grand kafa" i to pakovanje od 200 grama.

Konkretno, takvih kesica kafe ukrade se u proseku jedna dnevno po prodavnici, a jedan trgovac nam se požalio da mu je nestalo čak 500 pakovanja za godinu dana.

Pogađate - takvu robu najčešće vidimo na tezgama, pijacama i buvljacima. Nekada košta kao u marketu iz kojih je roba ukradena, nekada je jeftinija i do 50 dinara, zavisi od raspoloženja "trgovca".

Na takve proizvode se najviše i stavljaju takozvane zujalice. Međutim, primetan je još jedan trend koji upražnjavaju lopovi - imaju novu taktiku kako da izbegnu senzore.

Jedan od trikova je oblože ceger alu foliijom iznutra i senzor ne može da detektuje robu.

Nažalost, sitni lopovi, sitne i kazne. Izmenama Krivičnog zakonika jeste smanjena tolerancija prema sitnoj krađi, ali se i građani i trgovci nerado upuštaju u duge sudske procese, zbog relativno male štete. Prema Krivičnom zakoniku, za sitnu krađu, osim štete koja nije veća od 5.000 dinara, smatra se delo učinjeno sa namerom da se pribavi mala imovinska korist koja tu sumu ne prelazi.

Trgovci će morati da nađu način da se dovijaju kako bi prepoznali potencijalnog lopova, ali i da vode računa o interesima potrošača, jer je upravo stupio na snagu novi Zakon o trgovini koji bi trebalo da promeni način kupovine u Srbiji.

 

Tako na primer, jasno se definiše šta su rasprodaje, sezonska sniženja i akcijska prodaja. Ovaj zakon ide u korist potrošačima i oni bi trebalo aktivno da učestvuju i prijavljuju sve sumnjive akcije tržišnim isnpektorima.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media