NAMIBIJA, ZAMBIJA, ZIMBABVE: 21 zemlja u Africi ima veće plate od Srbije!
Foto: Reuters

plači zemljo!

NAMIBIJA, ZAMBIJA, ZIMBABVE: 21 zemlja u Africi ima veće plate od Srbije!

Srbiju su pretekli i Liberija, Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan, Džibuti, Obala Slonovače
Objavljeno:

Većini tih zemalja, prema njegovim rečima, nedostaju osnovne životne namirnice i prinuđene su da ih uvoze, za razliku od Srbije koja ima i viškova za izvoz.

"Do 2008. godine neto zarade u Srbiji osetno su rasle jer je to bio period privatizacije pa je država punila budžet za zarade u javnom sektoru koje u značajnoj meri utiču na prosek zarada u zemlji jer u javnom sektoru, javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnim samoupravama radi više od 42 odsto zaposlenih u Srbiji", rekao je Rajić. Dodao je da je 2008. godine započela svetska kriza ali da je značajan broj afričkih zemalja i u tom periodu imao stalan razvoj i rast u odnosu na Srbiju.

"Ovakvi rezultati pokazuju da koncepciju razvoja ekonomije u Srbiji treba pod hitno preispitati jer je Srbija po stanju u ekonomiji na nivou srednjerazvijenih afričkih zemalja u kojima vlada bezakonje i korupcija", ocenio je Rajić.

foto: Stefan Jokić

Privrednici u Srbiji, prema njegovim rečima, godinama traže promene u privrednom sistemu zemlje i drugačiji pristup razvoju u kome će se dati veći prostor preduzetničkim idejama i obrazovanim i kreativnim pojedincima.

Dodao je da se parafiskalni nameti moraju ukinuti i smanjiti birokratija da bi se olakšalo poslovanje.

Podsetimo, realna plata u Srbiji je znatno niža od one koju svakog meseca objavljuje Republički zavod za statistiku, a poslednja anketa je pokazala da je ona niža za bar 10.000 dinara.

(Espreso.co.rs / Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.