POSKUPELI MAJSTORI ZA KLIME: Cene veće u proseku za 30%, ovo je DETALJAN CENOVNIK usluga
Servisiranje kilima uređaja, Foto: Profimedia

novo poskupljenje

POSKUPELI MAJSTORI ZA KLIME: Cene veće u proseku za 30%, ovo je DETALJAN CENOVNIK usluga

Klima servis poskupeo je u proseku za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno:

Čim je granulo sunce, Beograđani su se dohvatili telefona kako bi zakazali servisiranje klima uređaja. Na iznenađenje mnogih (a zapravo ništa nije iznenađujuće), klima servis poskupeo je u proseku za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Što je najcrnje, na majstora se čak od sedam do 10 dana, a dešava se i duže, čak mesec dana. Serviseri kažu da su građani do sada morali da završe veliko čišćenje.

Svake godine serviseri klima uređaja ističu neodgovornost građana koji čekaju zadnji momenat za čišćenjem klime. Izgleda da se i ove ponavlja isti scenario jer kako kažu iz jednog beogradskog ovlašćenog servisa za klima uređaje, građani su morali da očiste klimu već u februaru. A zbog toga što nisu, počele su gužve. No, novina u odnosu na prošlu godinu jeste cena – ove godine je od 20 do 40 odsto veća nego lane.

Spoljna jedinica klime
Spoljna jedinica klimefoto: Nebojša Mandić

Serviser Željko kaže za Nova.rs da su cene servisiranja klima različite, te da zavisi od mesta do mesta odnosno od servisa do servisa. "Obaveza našeg servisa je da prati cene koje su predviđene Ugovorom o ovlašćenim servisima. Cena godišnjeg servisa za model 9000 Btu i model 12000 Btu je 4.000 dinara, dok je za tip 18000 Btu 4.500, a za 24000 Btu 5.000. Cena se promenila u odnosu na prošlu godinu, veća je za 500 dinara, što je, moje mišljenje, skoro pa ništa jer za taj novac dobijete kompletnu uslugu na brz i efikasan način", objašnjava sagovornik.

Ukoliko se, pak, građani odluče za mašinsko pranje klime (ako uopšte znaju da postoji ova usluga), cena je od 8.000 do 10.000 dinara. Serviser navodi da je Beograd poznat po različitim cenama iste usluge, što je slučaj i za servisiranje klima uređaja. Tako je, prema njegovim rečima, servisiranje na jednom mestu 3.000 dinara, na drugom 3.500, dok je na trećem i više od 4.000 dinara.

"Po nekom pravilu, svi mi majstori bi morali da imamo usaglašene cene usluga, koje ne odstupaju toliko, međutim svako radi onako kako želi. S druge strane, situacija u drugim gradovima je mahom ista. Na primer, u skoro svakom novosadskom servisu ova usluga je oko 3.500 dinara, dok je, recimo, u Kragujevcu šarenoliko. Poznajem servisera čija je usluga i do 5.000 dinara. A u Nišu je možda najpovoljnije – između 2.000 i 2.500 dinara. Dakle, sve zavisi", kaže on.

Iz nekoliko beogradskih firmi koje se bave održavanjem klima kažu da se servisi zakazuju kad vrućine već počnu i da se zbog toga na servis čeka uglavnom oko nedelju dana, ali da može da se desi i da prvi slobodan termin bude tek za mesec dana. Međutim, serviser Željko smatra da po nekom nepisanom pravilu, klima uređaj treba da se servisira kada prođe jaka zima, a još nije nastupilo proleće.

"Mnogi se greju na klimu baš u tom prelaznom periodu kada nije toliko hladno, ali je opet dobro upaliti je predveče, čisto malo da ugrejete stan. To se, dakle, radi pred kraj januara, možda i februara, zavisi kakva je bila zime. S druge strane, oni koji se tokom cele zime greju na klimu, treba već sada da zakažu servisiranje", pojašnjava on.

Klima uređaj
Klima uređajfoto: profimedia

Cena klime od 300 do 1.500 evra

Oni koji u svojim stanovima već imaju klima uređaj, imaće manji trošak. Ali oni koji još uvek nemaju, moraće da izdvoje od 300 pa do 1.500 evra, u zavisnosti koji tip klime žele. Tako, u zavisnosti da li je inverter ili obična "on-off" klima, kao i koje je snage, seže i raspon cena.

Obična klima košta oko 300 do 400 evra, dok je ugradnja do 80 evra. Ove klime su često i snage do 9.000 BTU i one su dovoljne za prostoriju od 20 do 30 kvadratnih metara, dok je za 35 do 40 kvadrata dobra klima od 12.000 BTU, do 50 kvadrata od 18.000 BTU, a od 70 kvadrata uređaj jačine 24.000 BTU.

Sa druge strane, pažnju treba obratiti i na EER i COP, odnosno SEER i SCOP. Oni pokazuju koliko je klima efikasna u hlađenju, odnosno grejanju, što na kraju utiče i na njenu cenu. Klase su podeljene po efikasnosti od A do G. One iz A klase mogu da imaju još i tri plusa. To su najefikasnije klime koje postoje.

Takve klime su obično i najskuplje, ali gledajući dugoročno, ako služe kako treba, na kraju se više isplate, pogotovo ako se nekad planira preko nje zimi prostorije i dogrevati. Ako je potreban samo majstor za ugradnju, njegove usluge obično koštaju oko 100 evra.

Ugradnja do 100e

Ako instalacija cevi prelazi više od tri metra, svaki sledeći metar, majstori naplaćuju još dodatnih 10 evra prilikom ugradnje. Cena ugradnje poskupljuje srazmerno veličini uređaja. Montaža klima od 24.000 BTU može izaći i 150 evra. One jače klime, obično su i inverter, pa koštaju već od 500 evra do 1.000 evra. Na cenu naravno utiče i brend. Premijum klime najpoznatijih proizvođača i u kućnim serijama mogu koštati 1.500 evra pa naviše.

Bonus video:

01:54

EVO KOJA STOLARIJA JE NAJBOLJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST! Majstor: Sve ima prednosti i mane, ali preporučuju se OVA prozorska okna

(Espreso / Nova / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.