NE GASE KLIMU I VENTILATOR, PA SE ŠOKIRAJU KAD DOĐE RAČUN: Jedan od ovih uređaja MANJE TROŠI STRUJU ali je OPASNIJI
Rashlađivanje, Foto: Profimedia

oprez

NE GASE KLIMU I VENTILATOR, PA SE ŠOKIRAJU KAD DOĐE RAČUN: Jedan od ovih uređaja MANJE TROŠI STRUJU ali je OPASNIJI

Klima uređaj danas u radnjama košta najmanje oko 30.000 dinara, dok se cene vetilatora kreću od 2.000 dinara

Objavljeno:

Već nekoliko dana se borimo protiv visokih temperatura koje će potrajati i do kraja nedelje, a istovremeno se "borimo" i za što bolji način da se rashladimo. Tako su letnji potrošači struje i došli u fokus, a sa njima i pitanje: "Šta je bolje i jeftinije - ventilator ili klima uređaj"?

Ventilatori i klima uređaji imaju i sličnosti i razlike - oba vam pomažu da se ohladite i koriste rashladnu snagu isparavanja.

Ventilatori izduvaju vazduh koji dospeva do naše kože, što podstiče isparavanje vlage. Ventilatori takođe, ne hlade celu prostoriju, već samo vas.

Klima uređaji koriste isti mehanizam, ali na daleko složeniji način. Vazduh se uvlači u klima uređaj i hladi procesom isparavanja. Klima uređaji glade celu prostoriju.

Klima uređaj
Klima uređajfoto: Profimedia

Klima uređaj od 30.000 dinara, ventilator najmanje 2.000

Klima uređaj danas u radnjama košta najmanje oko 30.000 dinara. Dosta je modela i po ceni od 40.000 dinara, ali i više. Ventilatore je moguće kupiti već za 2.000 dinara, a cena ide i do 30.000 dinara i tp su modeli koji imaju i raspršivače i koji se koriste po baštama u kafićima. Ipak, u mnogo toga ne mogu se porediti klime i ventilatori, ali svima i ne odgovaraju isto.

Za klima uređaj je potrebno znatno više energije nego za ventilator. Ovo čini ventilator energetski efikasnijom i isplativijom opcijom. Ventilator koristi oko 1 odsto električne energije koju troše klima uređaji. Ako ostavite ventilator uključen 24 sata, on će i dalje trošiti manje energije od klima uređaja za 15 minuta, pišE USA Today. Međutim, ni ventilatori nisu idealni u svakoj situaciji.

Na ekstremno visokim temperaturama treba izbegavati korišćenje ventilatora jer ponekad mogu povećati dehidraciju i neravnotežu elektrolita. Stoga, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju korišćenje ventilatora samo na temperaturama ispod 35 ° C.

Povećana cirkulacija toplog vazduha i isparavanje znoja mogu zapravo dovesti do nekih problema povezanih sa toplotom, kao što je iscrpljenost toplotom.

Ventilator
Ventilatorfoto: Profimedia

Ventilatori takođe ne smanjuju ukupnu vlažnost, a vlaga može da vas zagreje. Takođe, ventilator neće biti preterano efikasan ako sedite nekoliko stopa od njega.

S druge strane, klima uređaji su najbolja opcija kada želite da rashladite veće površine. Klima uređaji takođe pomažu u uklanjanju vlage iz vazduha, a takođe su najbolji izbor kada su temperature iznad 35°C.

Kad koristiti ventilator

  • temperatura je ispod 35 ° C,
  • nije mnogo vlažno,
  • sedite blizu ventilatora,
  • želite da koristite manje električne energije.
  • Kad koristiti klima uređaj
  • temperatura je viša od 35 ° C,
  • vlažno je,
  • želite da ohladite veliku površinu,
  • Možete sebi priuštiti veći račun za struju.

Bonus video:

03:15

KAKO IZBEĆI SLUČAJ IZ KIKINDE GDE JE KLIMA ZAPALILA STAN? Đukanović otkrio jednostavno rešenje: Potrebno je da POZOVETE OVAJ BROJ

(Espreso / N1 ZAgreb / USA Today / Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.