STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE, PRIJAVE DO 15. APRILA: Evo i ko može da konkuriše
Šalter, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

SUBVENCIJE

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE, PRIJAVE DO 15. APRILA: Evo i ko može da konkuriše

Za samo mesec dana, broj registrovanih seosko-turističkih domaćinstava u sistemu E-turista, sa 760 došao je na 860

Objavljeno: 13:16h

Seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće koji su upisani u sistem E-turista i žele da unaprede svoju ponudu, do 15. aprila mogu da konkurišu za bespovratna sredstva Ministarstva turizma i omladine. Uz ulaganje od 10 procenata sopstvenog novca, od države mogu da dobiju 2,9 miliona dinara za izgradnju bazena, platoa, rekonstrukciju i nadogradnju postojećih objekata, kao i za energetsku efikasnost.

Za samo mesec dana, broj registrovanih seosko-turističkih domaćinstava u sistemu E-turista, sa 760 došao je na 860. Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je da je to posledica konkursa koji je raspisala država jer su ljudi dobili snažan motiv da legalizuju svoje poslovanje i da se prijave u sistem E-turista.

- Mi od oktobra, od kada smo najavili ovu uredbu, imamo za oko 20 procenata više prijavljenih seoskih domaćinstava. Podsticajne mere koje smo videli i u slučaju sa vaučerima su apsolutno motivišući faktor i više nego recimo inspekcijski nadzori i kažnjavanje - rekao je Kandić.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Ističe da je interesovanje za pomoć države veliko i da će prioritet prilikom odobravanja ove pomoći države imati projekti koji su zasnovani na kvalitetu i inovativnosti.

- Oni mogu konkurisati za izgradnju objekata, za dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, za parterna uređenja, za nabavku dodatne opreme, kao i za bazene i unapređenje energetske efikasnosti - objasnio je državni sekretar.

Najtraženija su seoska domaćinstva koja nude domaću hranu.

- Vlasnici 96 procenata ponude u ruralnom turizmu su fizička lica, a samo 4 procenata su pravna lica ili preduzetnici. Veći deo fizičkih seosko-turističkih domaćinstava ima i gastronomsku ponudu, jer im je na taj način jeftinije da posluju, a sa druge strane, to je privlačeći faktor za turiste - rekao je Uroš Kandić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da nisu samo domaći turisti ti koji idu u seoska gazdinstva nego idu i stranci i sve ih je više.

- Imamo rast od 66 procenata kada je u pitanju dolazak stranaca u seoska domaćinstva, što je izuzetno dobro, ali i dalje su domaći turisti ti koji prevladavaju, negde otprilike oko tri četvrtine su domaći turisti - rekao je Kandić.

Zaključio je da pored roditelja sa decom i penzionera koji žele miran odmor u prirodi, u selu sve više odmaraju i IT-evci, inženjeri i svi oni koji mogu slobodnije da raspolažu radnim vremenom.

Kandić naglašava da će Ministarstvo turizma savetodavno pomagati one koji budu konkurisali i za sredstva iz IPARD tri programa namenjenog ruralnom turizmu i podvukao da domaće subvencije ne isključuju evropske.

Bonus video:

01:36

SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

(Espreso / RTS / Marija Miladinović Lisov / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.