KO ĆE NAS POSLUŽIVATI NA LETO? Srpski ugostiteljski radnici ovde najmanje zarađuju, dok se stranci otimaju za njih
Sezonski poslovi, Foto: AP Photo John Locher, AP Photo Christophe Ena, RINA, Reuters darrin zammit lupi

problem koji traje već godinama

KO ĆE NAS POSLUŽIVATI NA LETO? Srpski ugostiteljski radnici ovde najmanje zarađuju, dok se stranci otimaju za njih

Isplaćivanje minimalne zarade na račun, a ostalo u gotovini, još je jedan problem sa kojim se suočavaju zaposleni u ugostiteljstvu

Objavljeno:

Prosečna plata u januaru u Srbiji bila je 95.000 dinara. Gotovo tri puta više zarađivali su programeri, a na dnu lestvice su zaposleni u hotelima i restoranima, sa prosečnom zaradom od 60.000 dinara. Zato, tokom cele godine, a naročito pred leto - reke naših konobara, kuvara i sobarica odlaze na rad u okolne zemlje, ali i u celu Evropu.

Loše plaćen, a veoma stresan posao, jer je gost uvek u pravu i kad objektivno nije, učinio je tu delatnost nepopularnom. Poslodavci male plate opravdavaju visokim dažbinama. Kada ugostimo stranog turistu, kažu, mi se bavimo izvozom i zato traže da se PDV na hranu u ugostiteljskim objektima koji je sada od 10 do 20 odsto smanji, kao što je to slučaj u nekim zemljama.

Konobar
Konobarfoto: Profimedia

- Mislim da je negde oko 7 odsto u Crnoj Gori i Hrvatskoj na hranu. To je zaista drastična razlika i samim tim sve što plaćamo na kraju meseca je dosta velika cifra kaže Maja Vardić iz jednog restorana.

- Nabavne cene su nam iste kao u inostranstvu, a nismo u mogućnosti da naplatimo uslugu na pravi način koliko oni mogu da naplate, s obzirom na broj turista koji njima dolazi, i platežnu moć ljudi koji borave tamo, objašnjava predsednik Udruženja ugostitelja Subotice Vjekoslav Ostrogonac.

Problem kadrova u ugostiteljstvu i hotelijerstvu u celoj Evropi, stariji je od korone, ali ga je ona produbila. Zatvaranje hotela i restorana ili znatno smanjen promet tokom kovid godina, mnoge je ostavio bez posla. Retki su poslodavci koji su deo profita godinama stican, utrošili na ublažavanje problema i zadržavanje radnika. A ko jednom izađe iz neke profesije, pogotovu loše plaćene, teško se u nju vraća.

Konobar
Konobarfoto: Profimedia

- Zapadna Evropa ima mega problem i uporno računaju na našu radnu snagu. Poslednja informacija koju smo dobili iz Austrije je da oni planiraju da veliki deo radne snage, ugostiteljske, kvalitetne snage dovedu u Austriju da rade, što će onda kod nas da napravi mega problem. Ako ga ne budemo rešili u roku od dva meseca, zaista ćemo ostati već u maju bez radne snage, tvrdi direktor HORES-a Georgi Genov.

Isplaćivanje minimalne zarade na račun, a ostalo u gotovini, još je jedan problem sa kojim se suočavaju zaposleni u ugostiteljstvu. O visini penzije koju će jednog dana primati, mladi najčešće ne razmišljaju, ali su veoma zabrinuti što ih banke ne smatraju pouzdanim klijentom za dobijanje, na primer, stambenog kredita.

Bonus video:

02:43

NOVI PAZAR VRVI OD TURISTA! Dolazi OGROMAN BROJ LJUDI iz zemlje i sveta, a evo šta o turistima kažu lokalni radnici i ugostitelji

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.