INTERNET VEĆ PUN OGLASA ZA SEZONSKE POSLOVE U INOSTRANSTVU: Istražili smo šta se sve nudi i koliko se može zaraditi
Poslovi, Foto: AP Photo John Locher, AP Photo Christophe Ena, RINA, Reuters darrin zammit lupi

rad u inostranstvu

INTERNET VEĆ PUN OGLASA ZA SEZONSKE POSLOVE U INOSTRANSTVU: Istražili smo šta se sve nudi i koliko se može zaraditi

Ako razmišljate o sezonskom poslu u nekoj evropskoj zemlji, proverili smo kakva je ponuda

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Približava se vreme sezonskih poslova te je internet pun oglasa u kojima domaći i strani poslodavci traže radnike u različitim oblastima.

Najisplativiji sezonski poslovi obično variraju u zavisnosti od lokacije, tržišnih potreba i individualnih veština. Međutim, neki od najisplativijih sezonskih poslova uključuju rad u turističkoj industriji tokom letnjih meseci, kao što su poslovi u hotelima, restoranima ili na plažama.

Iako je praksa poslednjih godina da ugostiteljski radnici iz Srbije odlaze na primorje obližnjih zemalja, ima i stranaca koji dolaze u Srbiju tokom leta kako bi zaradili.

Istražili smo šta je sve u ponudi za ovu godinu i koliko se plaća.

Sezonski poslovi u inostranstvu

Sudeći po oglasima na jednom sajtu koji oglašava sezonske poslove u inostranstvu, velika je potražnja za recepcionerima. U Hvaru u Hrvatskoj se na primer nudi plata od 1.000 do 1.300 evra sa dodacima kao što je besplatan smeštaj kao i dva besplatna obroka u toku dana, dok se za istu poziciju u Ulcinju u Crnoj Gori nudi 1.000 evra sa istim dodacima.

Recepcija
Recepcijafoto: Profimedia

Sobarice i radnici u vešeraju mogu da zarade još više. Tako se u hotelu sa 4 zvezdice u Austriji traži sobarica, a neto zarada za to radno mesto je 1.900 evra. Obezbeđeni su smeštaj i hrana, a sezonski posao traje od juna do septembra, što znači da može da se zaradi preko 7.000 evra.

Sobaricama u Korčuli nudi se plata od 1.000 do 1.200 evra u zavisnosti od iskustva, sa besplatnim smeštajem i hranom, a kako posao traje od maja do novembra, može da se zaradi preko 8.000 evra.

Sobarica
Sobaricafoto: Profimedia

U Trogiru u Hrvatskoj se traži pomoćni radnik u kuhinji za rad i pripremu salata. Plata za to radno mesto je 1.400 evra, a osigurani su i smeštaj i hrana. Angažman počinje već u aprilu i traje do kraja sezone.

U mestu Baška na ostrvu Krk traže se šankerice koje ne moraju da imaju iskutva, osim "volje za radom" kako se navodi u oglasu. Plata je 1.300 evra, a obezbeđen je i smeštaj i hrana kao i put nazad. Period angažovanja je od 1. maja do 20. septembra, što znači da može da se zaradi preko 6.000 evra.

Roštilj i pica majstori su među najplaćenijima. Na primer roštilj majstor u Istri bi imao platu od 2.100 do 2.500 evra, dok se pica majstoru na ostrvu Šolta nudi plata 3.000 evra.

Radnici u kuhinji
Radnici u kuhinjifoto: Profimedia

Sezonski poslovi u Srbiji

Što se tiče sezonskih poslova u Srbiji, u letnjim periodima su najprofitabilniji poljprivredni poslovi poput berbe malina, kupina, šljiva ili grožđa, ali povrća poput paprike ili paradjza.

U Srbiji su prošle godine od sezonskih poslova najisplativije bilo branje malina i kupina. Ovaj posao najviše je zastupljen u delovima zapadne Srbije, a dnevnice se kreću oko 3.500 dinara.

Branje malina
Branje malinafoto: RINA

U letnjim mesecima je velika potražnja i za građevinskim radnicima. Ovakvi poslovi spadaju u vrlo zahtеvnе fizičkе poslovе jеr sе čеsto po vеlikim vrućinama i na otvorеnom. Dnеvnicе sе obično krеću od 2.000 do 3.000 dinara.

Kao i u inostranstvu, tokom toplih meseci je velika potražnja za ugostiteljski radnicima i u Srbiji. Traže se kuvari, konobari, sobaricе, a prosеčna dnеvnica za ovakvе poslovе tokom sеzonе to budе i do 2.500 dinara. Ovi poslovi podrazumеvaju i uzimajе bakšiša, pa čеsto zaposlеni mogu da zaradе dosta višе.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:35

Sezonski posao u Americi

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.