"OVA VOZILA IMAJU RELIGIJSKI STATUS": Istražili smo zašto su kamperi sve popularniji i kakva je trenutna ponuda
Kamper, Foto: Printscreen/Sasomange.rs, Kurir TV, EPA FOCKE STRANGMANN, EPA ROB ENGELAAR, Espreso

za avanturiste i rekreativce

"OVA VOZILA IMAJU RELIGIJSKI STATUS": Istražili smo zašto su kamperi sve popularniji i kakva je trenutna ponuda

Kamperi i kamp prikolice su velika želja mnogih avanturista, a ovo je sve što treba da znate pre kupovine

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

U poslednjih nekoliko godina, trend kampovanja s kamp prikolicama i kamp vozilima doživeo je značajan porast popularnosti širom sveta, a kako kaže za Espreso Saša Mitrović, head vertikale za auto-moto i nautiku na oglasniku Sasomange.rs, tome je najviše doprineo "korona sindrom".

Jedan od ključnih razloga popularnosti kampera je sloboda koju pružaju putnicima, a koja nam je donekle bila ograničena u periodu policijskog časa, zatvaranja i zabrane okupljanja. Zainteresovanost nije opala ni nakon toga.

Prema rečima Saše Mitrovića, period najveće ponude je u aprilu, maju i junu, odnosno u periodu fluktuacije.

Saša Mitrović
Saša Mitrovićfoto: Kurir TV

"Ponuda za sada još nije relevantna zato što ova vozila svake godine imaju fluktuaciju. U ovom slučaju to je period u aprilu i maju kada se kreću sa uvozom ovakvih vozila i tada da se popularnost istih na tržištu baš oseti. U ovom trenutku ona nije u punoj meri izražena u odnosu na sezonu. Maj i juni su dva meseca najvažnija za kupovinu. Septembar, oktobar i novembar nakon sezone su neka tri meseca gde je takođe velika ponuda i gde se najviše prodaje, a samim tim i kupuje", kaže sagovornik.

Kako se može videti na sajtu za oglašavanje Sasomange, cene kamp prikolica kreću se između 2.300 i 3.700 evra, a cene kampera od 14.800 do 65.700 evra.

1 / 5 Foto: Printscreen/Sasomange.rs

Ko ima kampera jednom, uvek će ga imati

Kamere poseduju ljudi različitih profila, od avanturista koji putuju svetom u potrazi za novim iskustvom do porodica koje uživaju u kvalitetnom vremenu provedenom zajedno na otovrenom. Prema rečima našeg sagovornika, ko ima kampera jednom, taj ga uvek ima.

Možemo da kažemo da ova vrsta vozila ima jedan religijski status. Oni koji imaju kampera, uvek će gledati da ga održavaju, ili uzimaju novi i mlađi sa višom opremom i samim tim uvek će ih i biti", navodi.

Ljubitelji kampera postoje od kad postoje i sami kamperi, ali se broj rekreativaca povećao od 2020. godine.

"Želja da se izoluju, osame i ne učestvuju u nekim većim hotelskim aktivnostima kao i da samostalno organizuju svoje vreme doprinela je tome da interesovanje za kamprima bude najveće u istoriji", tvrdi.

Vozačka dozvola

Kako objašnjava sagovornik, kamperi spadaju pod C kategoriju, dok je prikolica E kategorija. Postoje i kamperi koji se voze sa B kategorijom. U pitanju su kamperi do 3,5 tone sa ukupno 4 točka.

Vozačka dozvola
Vozačka dozvolafoto: Espreso

Ako ste razmišljali da se otisnete među one koji žive u pokretnoj kući, svakako je važno da svoju odluku donesete na osnovu vašeg slobodnog vremena, stila života i budžeta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:17

AKO IMATE OVE NEDOSTATKE NA VOZILU NEĆETE PROĆI TEHNIČKE PROVERE! Mitrović: Problem su delovi koji koštaju i do 4 hiljade evra

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.