U OVU BANJU DOLAZE TURSTI IZ CELE ZEMLJE I ŠIRE: Nalazi se na dva sata vožnje od Beograda, a ovo su CENE!
Ribarska banja, Foto: Printscreen/Youtube/Fotkanje Net

rajska banja

U OVU BANJU DOLAZE TURSTI IZ CELE ZEMLJE I ŠIRE: Nalazi se na dva sata vožnje od Beograda, a ovo su CENE!

Ova banja je bila poznata još od vremena starih Rimljana

Objavljeno:

Srbiji na banjskom turizmu mogu da pozavide mnoge svetske prestonice spa i velnes programa. Banje se sve više razvijaju, posetioci hrle da isprobaju sve čari lečilišta, a po tome se, između ostalih, izdvaja Ribarska banja, gde se prenoćište može naći već za 20 evra dok je prosečna cena smeštaja u sezoni oko 40-45 evra.

Prosečna cena smeštaja u Ribarskoj banji je oko 40-45 evra.

Ribarska Banja nalazi na obroncima Velikog Jastrepca, blizu Kruševca. Gostima koji dolaze iz Beograda i okoline treba oko dva sata vožnje (oko 220 km), ali ovde dolaze ljudi iz svih krajeva naše zemlje. Smeštajni kapaciteti su najpopunjeniji za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, odnosno tokom zimske sezone, ali i u proleće i leto ima dosta toga da ponudi.

Ribarska banja
Ribarska banjafoto: Printscreen/youtube/ RTV Krusevac

Ova banja je bila poznata još od vremena starih Rimljana, a naziv je dobila po ribarima koji su na njenim izvorima za Kneza Lazara pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta. Neki podaci kažu da su objekti u banji navodno građeni na inicijativu Karađorđa, kasnije kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog Karađorđevića. Kralj je svečano otvorio Ribarsku Banju 1904. godine. U njegovu čast je u ovoj banji podignut bronzani spomenik u prirodnoj veličini.

Smeštaj u Ribarskoj Banji

Kada pogledamo "Gugl" pretragu za smeštaj u ovoj banji tokom narednih dana, vidimo da je prosečna cena smeštaja oko 40-45 evra. U pitanju su bolje opremljeni apartmani, ali se pomnijom pretragom sobe mogu za oko 20 evra.

Na primer, za 40 evra se može iznajmiti apartman na oko 2,2 kilometra od centra banje, a kapacitet je 5 osoba. Idući bliže ka centru, apartmani su skuplji, što jeopšti zakon na tržištu nekretnina. Tako se za 29 evra može naći apartman sa 2 spavaće sobe površine 49 kvadratnih metara. Ima 4 kreveta. Takse i naknade se dodatno naplaćuje u iznosu od 15 evra.

Na stranici jednog objekta za izdavanje apartmana, koji sada nema slobodnih mesta, videli smo da za datum od 1-3. marta 2 noćenja koštaju od oko 98 evra, a 4 noćenja početkom marta od 196 evra!

Ko više voli hotelski smeštaj, najbliži hoteli smešteni su u Kruševcu ili Nišu, a cena kreće se od 30 evra po osobi ili 60 evra za dve osobe po noćenju. U ovu cenu uključen je i doručak, kao i sve mogućnosti koje nudi boravak u hotelu.

Ribarska banja
Ribarska banjafoto: Printscreen/Youtube/Srdjan Kostic

Termalno blago Ribarske banje

Lekovitost izvora Ribarske banje utvrđena je još u 19. veku. Ovde se nalazi 6 izvora mineralne sumporovite vode, koje spadaju u slaboalkalne homeoterme i salinične vode. Vrela se nalaze u podnožju brda Samar, a najtoplije ima temperaturu od 41,5 °C.

Ostali izvori imaju temperature od 25 do 38,7°C. Svi izvori imaju prosečnu izdašnost od 170 litara u minuti, pišu još "Banje u Srbiji" i dodaju da toplo kupatilo u Ribarskoj Banji poseduje jedan veliki bazen i kade, a u njega se sprovodi voda sa toplih, ali i sa jednog hladnog izvora. Hladni izvor mineralne vode jedina je akratopega na teritoriji bivše Jugoslavije, što znači da mineralizacije ove vode iznosi 500–1000 mg/dm³.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Fotkanje Net

Lečenje u Ribarskoj banji

Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od ortopedskih, koštanozglobnih i degenerativnih oboljenja „Ribarska Banja“ je glavno mesto za sprovođenje svih vrsta terapija i ova ustanova raspolaže sa oko 470 ležajeva.

Ovde se uspešno leče stanja posle koštanih preloma i operacija na kostima, svi oblici reumatizma (zapaljivi, degenerativni i vanzglobni), kontrakture zglobova, deformacije kičmenog stuba, posttraumatska i postoperativna pareza i pareze nerava, hemiplegije.

Bonus video:

05:05

VRNJAČKA BANJA - BUDUĆA STAZA ZDRAVLJA I ZABAVE U SRBIJI: Preobražaj jedne od najtraženijih turističkih atrakcija u EVROPI!

(Espreso / Blic / Nada Matić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.