PRAVO NA NOVČANU NAKNADU SA BIROA: Kako do naknade i koliko ona iznosi?
Novac, Foto: Profimedia

BIRO RADA

PRAVO NA NOVČANU NAKNADU SA BIROA: Kako do naknade i koliko ona iznosi?

U kojim to slučajevima zaposleni ima pravo na naknadu sa biroa?

Objavljeno:

Ukoliko ste zaposleni na određeno vreme i ističe vam ugovorna obaveza, a niste sigurni o pravima u slučaju raskida ugovora, ovo treba da znate.

Tiktok snimak na stranici Sloviclaw.rs je objasnio šta sve treba da znate u slučaju raskidanja radnog odnosa.

@sloviclaw.rs u kojim slucajevima prestanka radnog odnosa, zaposleni ima pravo na novcanu naknadu sa biroa?! #biro #poslodavac #zaposleni #otkaz #radniodnosi #advokatozrenslovic #srbija #advokatzaradnopravo ♬ original sound - Advokat Ozren Slović

Ovo pravo ima lice koje je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci. Neprekidnim osiguranjem smatra se i prekid obaveznog osiguranja kraći od 30 dana.

Naime, ukoliko dođe do sporazumnog raskida ugovora između poslodavca i zaposlenog, zaposleni nema pravo na novčanu naknadu sa biroa, a poslodavac je dužan da mu to i objasni.

Otkaz
Otkazfoto: Profimedia

Ovo su slučajevi u kojima imate pravo na naknadu:

  • Ukoliko zaposlenom istekne ugovor o radu na određeno vreme, a ne produži ga, zaposleni ima pravo na novčanu naknadu sa biroa.
  • Pravo na naknadu takođe imate ukoliko je do prestanka radnog odnosa došlo zbog otkaza od strane poslodavca, ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla.
  • Takođe, nakon prestanka radnog odnosa u inostranstvu takođe imate pravo na naknadu.
  • Pravo na naknadu imate i u slučaju otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka i u drugim slučajevima prestanka rada poslodavca u skladu sa zakonom

Nezaposlenom pripada novčana naknada od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako podnese zahtev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja. Više informacija možete pronaći na stranici ZSO.

U skladu za Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, dužina trajanja prava na zaradu je sledeća:

  • Tri meseca, ako prijavljeni ima staž osiguranja od jedne do pet godina
  • Šest meseci, za staž osiguranja od pet do 15 godina
  • Devet meseci, ako je staž osiguranja trajao od 15 do 25 godina
  • Dvanaest meseci, ako ima staž osiguranja duži od 25 godina

Što se tiče novčane sume, najniža suma propisana zakonom za ovu novčanu naknadu je 31.503 dinara.

Kako obračunati naknadu?

Mesečni iznos novčane naknade koji će dobiti svi oni koji se prijave na biro preko NSZ predstavlja proizvod dnevne novčane naknade i broja kalendarskih dana u mesecu za koji se ostvaruje pravo i vrši isplata.

Bonus video:

02:14

PROBUDILA SE ZA POSAO, ALI NIJE ZABELEŽEN ULAZAK U BUS! Najnovije informacije o smrti Saške Jovanović: Sumnja se na samoubistvo?

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.