HITNO SE OGLASILA JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Progovorila o gorućoj temi
Jorgovanka Tabaković, Foto: Beta/Miloš Miškov

NBS

HITNO SE OGLASILA JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Progovorila o gorućoj temi

Jorgovanka Tabaković je rekla da ne želi da govori o troškovima konverzije dinara u evro

Objavljeno:

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je prštinska vlast danas ponovo zabranila britanskoj kompaniji Henderson unos novca na Kosovo radi isplate plata i penzija srpskom stanovništvu, pod pretnjom hapšenja.

Ona je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za februar, rekla da postoji ugovor sa tom britanskom kompanijom o transportu novca srpskom i drugom stanovništvu, do 2026. godine.

"Hendersonu, koji ima licencu za transport novca danas je zabranjeno da unese novac na Kosovo i Metohiju sa zahtevom da se udalji od granice jer će osoblje biti uhapšeno", rekla je Tabaković.

NBS
NBSfoto: Stefan Jokić

Na pitanje novinara da li postoji tehničko rešenje da se novac dopremi do srpskog i ostalog stanovništa koje po raznim osnovama ima prihode iz Srbije, Tabaković je istakla da to nije tehničko pitanje nego suštinsko političko pitanje.

Navela je da je to prevashodno pitanje političkog dijaloga Beograda i Prištine, a pokušaj prištinskih vlasti da zabrane dinar na toj teritoriji je, kako je rekla, ukidanje pravnog okvira nasiljem.

Tabaković je rekla da ne želi da govori o troškovima konverzije dinara u evro.

Centralna banka Kosova donela je 27. decembra 2023. godine uredbu o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i o evru, kao jedinoj zvaničnoj valuti.

Bonus video:

04:02

Uglješa Dzambić, direktor Odeljenja za posrednu kontrolu poslovanja banaka NBS

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.