OGLASILI SE IZ KABINETA JORGOVANKE TABAKOVIĆ: "Vozilo je prevozilo plate i penzije..."
Jorgovanka Tabaković, Foto: Beta/Miloš Miškov

NBS

OGLASILI SE IZ KABINETA JORGOVANKE TABAKOVIĆ: "Vozilo je prevozilo plate i penzije..."

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću

Objavljeno:

Juče zaustavljeno vozilo, čime je onemogućen unos dinara na Kosovo, prevozilo je sredstva koja su bila namenjena za neophodnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima u skladu sa višegodišnjom praksom, saopštio je kabinet guvernera NBS.

Kako dodaje NBS, „privremene institucije zaustavljanjem navedenog transporta još jednom su pokazale da im je prava namera uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu“.

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije koja je jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije, saopštila je NBS.

1 / 2 Foto: Stefan Jokić

Kako navode, u skladu sa dosadašnjom praksom, vozilom Narodne banke Srbije sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije “Henderson”, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja.

„Jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara koji je realizovala Narodna banka Srbije, potvrđena je namera privremenih prištinskih institucija da, uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. godine otpočnu sa primenom protivpravnih i nečuvenih mera sa jedinim ciljem da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na Kosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život. Donete mere koje su isključivo politički i etnički motivisane suprotne su bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi i nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu koji je iole usklađen sa međunarodnim standardima, što dovoljno govori o navodnoj „nezavisnosti“ privremene institucije na Kosovu i Metohiji koja je takvu meru donela“, ističe se.

Bonus video:

04:02

Uglješa Dzambić, direktor Odeljenja za posrednu kontrolu poslovanja banaka NBS

(Espreso / N1 / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.