KAKO SE PLAĆA INFOSTAN AKO JE U ZGRADI LOKAL KOJI TROŠI VIŠE OD DOMAĆINSTVA? Profesionalni upravnik DAO ODGOVOR!
Profesionalni upravnik Ljubiša Banovački za Espreso je objasnio na koji način se reguliše plaćanje računa za "Infostan", Foto: Zorana Jevtić, Aleksandar Stojanović, Printscreen/Youtube/Novo jutro

KAKO SE PLAĆA RAČUN ZA "INFOSTAn"?

KAKO SE PLAĆA INFOSTAN AKO JE U ZGRADI LOKAL KOJI TROŠI VIŠE OD DOMAĆINSTVA? Profesionalni upravnik DAO ODGOVOR!

Profesionalni upravnik Ljubiša Banovački za Espreso je objasnio na koji način se reguliše plaćanje računa za "Infostan" ukoliko se u zgradi nalazi lokal, odnosno poslovni prostor

Objavljeno:
Marina Letić

Delatnost Javnog kumunalnog preduzeća "Infostan tehnologije" jeste objedinjena naplata komunalnih usluga, a sistem objedinjene naplate pomenutih usluga u Beogradu uspostavljen je 1. januara 1977. godine.

Cenu određuju javna preduzeća koja isporučuju svoje usluge korisnicima i Skupština grada Beograda koja daje saglasnost na promene cena, a JKP "Infostan tehnologije" samo vrši naplatu.

S obzirom na to da se u brojnim zgradama nalaze lokali koji se koriste za razne delatnosti i koji su daleko veći potrošači vode od prosečnog domaćinstava, pitali smo profesionalnog upravnika Ljubišu Banovačkog na koji način je regulisano plaćanje "Infostana" u tom slučaju.

- Ukoliko se u zgradi nalazi lokal koji ima neku namenu, na primer perionica veša, hemijsko čišćenje, ordinacije, onda oni imaju kontrolni vodomer. Na tom vodomeru imaju podatak koliko su vode potrošili i ta voda se odbije od ukupne potrošnje. Njima se, preko "Infostana" fakturiše njihova potrošena voda, a stanari plaćaju po članu zajedničkog domaćinstva, naveo je profesionalni upravnik Banovački za Espreso.

Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik
Ljubiša Banovački, profesionalni upravnikfoto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

Ukoliko nemaju kontrolni vodomer, kako navodi naš sagovornik, onda može da se na sastanku stambene zajednice za taj lokal prijavi veći član zajedničkog domaćinstva.

- Prosečno za onoliko koliko više troše vode. U principu, nemamo generalno taj problem jer svako ko ima neki lokal, komercijalizuje prostor, ima neku zaradu. To nisu toliko veliki izdaci ni njemu, niti je njemu veliki trošak za nešto što je već potrošio. Tako da pristaju na varijantu, ako je po članu zajedničkog domaćinstva da se tu prijavi, na primer, deset članova zajedničkog domaćinstva, duplo više nego što ima jedna porodica. Na taj način će oni dobijati veći obračun vode, istakao je naš sagovornik.

Zgrade sa lokalima
Zgrade sa lokalimafoto: Marina Lopičić, Ilustracija

Šta obuhvata račun "Infostan tehnologije"?

  • Grejanje i zagrevanje vode
  • Hladna voda, kanalizacija i pogonska spremnost sistema
  • Sakupljanje i transport komunalnog otpada
  • Odlaganje komunalnog otpada
  • Zakupnina, održavanje zgrade sa i bez lifta i čišćenje zgrade
  • Zajednička električna energija
  • Dimničarske usluge i osiguranje
  • Tekuće i investiciono održavanje zgrade i naknada upravniku
  • Investiciono i tekuće održavanje lifta

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:42

Od 1. novembra 2023. “Infostan” počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga.

(Espreso/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.