USKORO ĆE BITI OBJAVLJENA DVA NOVA KONKURSA ZA BESPOVRATNA SREDSTVA: Evo ko će moći da se prijavi za pomoć
Šalteri, Foto: Zorana Jevtić

POLJOPRIVREDA

USKORO ĆE BITI OBJAVLJENA DVA NOVA KONKURSA ZA BESPOVRATNA SREDSTVA: Evo ko će moći da se prijavi za pomoć

U fe­bru­a­ru će Vla­da Sr­bi­je iza­ći sa ured­bom ko­jom će za se­o­ski tu­ri­zam bi­ti izdvo­je­no 150 mi­li­o­na di­na­ra

Objavljeno:

Vla­sni­ci re­gi­stro­va­nih po­ljo­pri­vred­nih ga­zdin­sta­va ko­ja se ba­ve se­o­skim tu­ri­zmom ima­će ove go­di­ne mo­guć­no­sti da kon­ku­ri­šu na dva iz­da­šna kon­kur­sa za raz­voj te de­lat­no­sti. Je­dan je fond IPARD pre­ko ko­jeg mo­gu da do­bi­ju i 300.000 evra po pro­jek­tu, a dru­gi je kon­kurs Mi­ni­star­stva tu­ri­zma i omla­di­ne, ko­ji se od­no­si uglav­nom na sa­la­še i et­no-ku­će, a bes­po­vrat­no će da­va­ti 25.000 evra.

IPARD 3 pro­gram tre­ba­lo bi, pre­ma pla­nu po­zi­va za ovu go­di­nu, ko­ji je ob­ja­vi­lo Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de, da poč­ne u fa­bru­a­ru, a po­čet­kom ju­la oče­ku­je se ras­pi­si­va­nje kon­kur­sa za ru­ral­ni tu­ri­zam. Ovo bi bio tre­ći jav­ni po­ziv za raz­voj ru­ral­nog tu­ri­zma ot­ka­ko je kre­nuo taj pro­gram u Sr­bi­ji.

Ova pomoć države vredna je pet mi­li­jar­di di­na­ra.

Naj­ma­nji po­vra­ćaj ko­ji pod­no­si­o­ci mo­gu da do­bi­ju je 20.000 evra, a naj­ve­ći 300.000 evra. In­ten­zi­tet po­dr­ške je naj­vi­še 75 od­sto, a mo­gu da kon­ku­ri­šu fi­zič­ka li­ca – no­si­o­ci po­ljo­pri­vred­nog ga­zdin­stva, pred­u­zet­ni­ci i prav­na li­ca, s tim da na kon­kurs mo­gu da se pri­ja­ve i po­čet­ni­ci u ovom po­slu. Is­ti­če se da za ovaj po­ziv već vla­da ve­li­ko in­te­re­so­va­nje, a pri­hva­tlji­ve in­ve­sti­ci­je su iz­grad­nja i opre­ma­nje svih vr­sta obje­ka­ta za sme­štaj tu­ri­sta pod uslo­vom da se na­la­ze u ru­ral­nim pod­ruč­ji­ma.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

Pre­ma na­ja­va­ma, u fe­bru­a­ru će Vla­da Sr­bi­je iza­ći sa ured­bom ko­jom će za se­o­ski tu­ri­zam bi­ti iz­dvo­je­no 150 mi­li­o­na di­na­ra. Pred­vi­đe­no da se iz­dva­ja oko 2,9 mi­li­o­na di­na­ra po se­o­skom ga­zdin­stvu, a ka­ko se mo­že ču­ti, naj­vi­še će pa­ra bi­ti do­de­lje­no za raz­voj sa­la­ša i et­no-ku­ća.

U Mi­ni­star­stvu tu­ri­zma i omla­di­ne po­tvr­di­li su da do fe­bru­a­ra oče­ku­ju usva­ja­nje ured­be o do­de­li i ko­ri­šće­nju pod­sti­ca­ja za raz­voj ru­ral­nog tu­ri­zma, a po­tom i ras­pi­si­va­nje jav­nog po­zi­va za pri­ja­vu se­o­skih tu­ri­stič­kih do­ma­ćin­sta­va uz mi­ni­mal­no obez­be­đe­no uče­šće od 10 od­sto, pre­no­si „Agro­smart".

Da bi se kon­ku­ri­sa­lo za sub­ven­ci­ju po­treb­no je da je ga­zdin­stvo re­gi­stro­va­no u cen­tral­nom in­for­ma­ci­o­nom si­ste­mu u obla­sti ugo­sti­telj­stva i tu­ri­zma (e-tu­ri­sta).

a­ko se na­vo­di, u Sr­bi­ji su tre­nut­no kroz in­for­ma­ci­o­ni si­stem e-tu­ri­sta evi­den­ti­ra­na 742 re­gi­stro­va­na se­o­ska tu­ri­stič­ka do­ma­ćin­stva, što je 32 od­sto vi­še ne­go pre go­di­nu da­na. Od ukup­nog bro­ja re­gi­stro­va­nih, 148 je sa­la­ša i et­no-ku­ća. Po­sto­ji pet obje­ka­ta na te­ri­to­ri­ji Voj­vo­di­ne ko­ji su re­gi­stro­va­ni kao sa­la­ši, a pro­ce­nju­je se da ih ima oko 40. Mno­gi se re­gi­stru­ju kao ne­ka dru­ga vr­sta objek­ta kao što su se­o­sko tu­ri­stič­ko do­ma­ćin­stvo ili et­no-ku­ća.

Je­le­na Ta­na­sko­vić, mi­ni­star­ka po­ljo­pri­vre­de, is­ta­kla je za Tan­jug va­žnost nov­ca iz evrop­skih fon­do­va, za ko­ji po­ljo­pri­vred­ni­ci apli­ci­ra­ju kroz pro­gra­me kao što je IPARD.

„Ka­da je reč o pro­gra­mu IPARD 3, za ko­ji smo mi na­ja­vi­li da će­mo od fe­bru­a­ra i mar­ta pu­sti­ti jav­ne po­zi­ve, mak­si­mal­no smo upro­sti­li i po­jed­no­sta­vi­li apli­ci­ra­nje i ubr­za­li rok da od­go­vo­ri ad­mi­ni­stra­ci­ja. Do­bi­li smo 288 mi­li­o­na evra gran­ta iz EU, bes­po­vrat­nih sred­sta­va, 90 mi­li­o­na evra je da­la dr­ža­va, da­kle po­ljo­pri­vred­ni­ci ima­ju 380 mi­li­o­na evra na ras­po­la­ga­nju, i sa onim de­lom uče­šća ko­ji oni tre­ba da da­ju, tu će bi­ti in­ve­sti­ci­ja oko 600 mi­li­o­na evra”, re­kla je Ta­na­sko­vi­će­va.

Po­red IPARD-a, još je otvo­ren i kon­kurs „Kon­ku­rent­ne po­ljo­pri­vre­de”, kroz ko­ji po­ljo­pri­vred­ni­ci do­bi­ja­ju 50 od­sto bes­po­vrat­nih sred­sta­va od dr­ža­ve, za 40 od­sto je obez­be­đen kre­dit, a uče­šće je 10 od­sto.

Bonus video:

01:36

SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

(Espreso / Blic / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.