OVE SUBVENCIJE ĆE BITI VEĆE I DO 70 ODSTO: Ministarka saopštila ohrabrujuće vesti
Šalter, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

POLJOPRIVREDA

OVE SUBVENCIJE ĆE BITI VEĆE I DO 70 ODSTO: Ministarka saopštila ohrabrujuće vesti

Planira se rast subvencija od 70 procenata

Objavljeno:

Plan razvoja Srbije "Skok u budućnost - EKSPO 2027" uključuje i poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače.

Planira se rast subvencija od 70 procenata, a država će najviše pažnje posvetiti stočarima. Cilj je da se stočni fond ne samo sačuva već i uveća, a prvi efekti se očekuju do kraja godine, rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ono što je započeto prošle godine biće nastavljeno u ovoj godini, a kako naglašava ministarka poljoprivrede ulaganja u poljoprivredu ići će uzlaznom linijom do 2027. godine.

- Mi smo povećali sve subvencije za 60 procenata u nekim sektorima, u mlečnom govedarstvu subvencije su sa 25.000 skočile na 40.000 dinara, dok su u organskoj proizvodnji 63.000 dinara po hektaru, ali planiramo da idemo dalje. Javni pozivi za IPARD 3 biće raspisani u narednih mesec dana. Ulaganje u poljoprivredu biće oko 600 miliona evra i ta sredstva su namenjena pre svega malim i srednjim gazdinstvima, razvoju ruralnog turizma i infrastrukture. Tehnološki razvoj je veoma važan kako bi naša poljoprivreda bila održiva i konkurentna - rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Jelena Tanasković
Jelena Tanaskovićfoto: Printscreen/TV Prva

Ministarka kaže da država podržava one koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a poseban akcenat je stavljen na stočarstvo.

- Prošle godine uvezli smo najkvalitetnija grla, a našim stočarima ćemo davati i seme, pošto smo krajem decembra nabavili bikove iz Nemačke. Naš cilj nije samo očuvanje, nego i povećanje stočnog fonda, i nadamo se prvim efektima do kraja godine i rast od pet do osam procenata - rekla je ministarka poljoprivrede.

U 13 opština meštani će dobiti vodu, reč je o manjim selima, i na taj način preko 50.000 ljudi imaće vodu, i time će za projekte ruralne infrastrukture ove godine biti izdvojno 400 miliona dinara.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

Kada je reč o navodnjavanju ove godine radiće se sanacija ili izgradnju novih sistema navodnjavanja na 108.000 hektara.

- Pre svega reč je o Sremu, Banatu i Bačkoj i tamo će se raditi 103.000 hektara, zatim u Topoli, Požarevcu, Šapcu i Negotinu, ali i drugim opštinama, svuda gde su projekti spremni. Navodnjavanje je ključno za našu poljoprivredu, jer uz to ne može da se desi da proizvodnja podbaci - rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Bonus video:

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.