POSETILI SMO JEDAN OD GLAVNIH SKIJAŠKIH CENTARA U EVROPI: Otkrivamo šta je SKUPLJE, a šta JEFTINIJE NEGO U SRBIJI
Dva Alpa, Foto: Privatna arhiva

ZIMOVANJE 2024.

POSETILI SMO JEDAN OD GLAVNIH SKIJAŠKIH CENTARA U EVROPI: Otkrivamo šta je SKUPLJE, a šta JEFTINIJE NEGO U SRBIJI

Pored perfektno uređenih terena i izuzetno dugačkih staza, koje omogućava velika visinska razlika skijališta, ovaj ski centar nudi i idealne uslove za freeride

Objavljeno:
Ana Petrović

Les 2 Alpes (Dva Alpa) je jedno od najviših francuskih i evropskih skijališta i nalazi se u "Haute" Alpima na jugoistoku Francuske. Skijalište se prostire na visini od 1250 do 3568 m/nv i ima oko 260 km uređenih staza.

U sklopu skijališta nalazi se i najveći skijaški glečer u Evropi, koji izlazi do impozantnih 3600 m/nv.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Pored perfektno uređenih terena i izuzetno dugačkih staza, koje omogućava velika visinska razlika skijališta, ovaj ski centar nudi i idealne uslove za freeride. Samo turističko mesto je na 1650 m/nv i spada među veća skijaška naselja u Francuskoj.

Mnoge agencije nude najrazličitije ponude za ovo turističko mesto - hotele sa bazenima i spa centrima, uključen polupansion ili samo smeštaj u nekom od apartmana.

Dva Alpa
foto: Privatna arhiva

Mi smo se odlučili za put autobusom i smeštaj u manjem hotelu sa bazenom, bez uključenih obroka. Doplata za spa je bila 9 evra po danu.

Dva Alpa
foto: Privatna arhiva

Pripremite živce i grickalice, put traje oko 25 sati sa čekanjem na granici, a ukoliko biste želeli da "letite" do aerodroma do Torinu, bilo bi oko 400 evra skuplje.

Put, smeštaj i SkiPass se kreću agencijski od 550 do 650€, u zavisnosti od broja ljudi u sobi i apartmana. Obavezna je doplata za turističke takse, koja je 16€ po osobi. Depozit je takođe obavezan, iznosi 300€ po aprtmanu, i može da se plati karticom ili kešom. Vraća se poslednjeg dana posle provere sobe ako je sve u redu. Keš se dobija odmah, a za karticu se čeka 7-10 dana da legnu sredstva.

Cene na stazama zavise od kafića, ali su u proseku: Kafa 2-3€, kuvano vino 5-7€, čaj 4-6€, hrana 18-25 € obrok. Velike su porcije, mogu i dvoje da jedu ako nisu mnogo gladni.

Piće na stazi
Piće na stazifoto: Privatna arhiva

Za pivo je potrebno izdvojiti između 7 i 11 evra.

Cene u marketima su 10% skuplje nego kod nas, sve sem mesa. Meso je dosta skupo. 500 grama pilećeg filea je 10-11€, mleveno meso 300 grama 7-8€.

Kada je lepo vreme, svaki kafić ima žurku.

Žurka u Dva Alpa
Žurka u Dva Alpafoto: Privatna arhiva

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

(Espreso / Ana Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.